Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte ısınma ihtiyacını sobalarla gideren vatandaşlar, sobalarını kurmadan önce ve kurduktan sonra almaları gerekli önlemler konusunda uyarıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hasan İnce, "Sobalar kışı faciaya dönüştürmesin" çağrısında bulunarak, gerek yangınlara gerekse karbon monoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemler bulunduğuna dikkat çekti.
Havaların soğumaya başladığını bazı bölgelerde sobaların kurulduğunu bazılarında ise bugün yarın kurulacağını dile getiren Hasan İnce, "Halkımız öncelikle bacalarını mutlaka temizletmeli. Temizlenmeyen baca, her zaman yangını davet eder. Hava kirliliği yapması ve ısı kaybına neden olması da ayrı bir konudur" dedi.
İnsanların can ve mal güvenliği için ihmal etmemesi gerekli konulardan birinin de soba yangınlarına karşı alınması gerekli önlemlerin olduğunu vurgulayan İnce, "Bir defa temizlenmeyen bacaya kurum dolar. Belli bir süre sonra kurum alışır ve içten içten yanar. Ufak bir kıvılcım, büyüyerek yangın çıkarır. Baca patlar ve alevler misafir odası, yatak odası veya herhangi bir odayı sararak yangın çıkarır. Ev ahalisi müdahale edene kadar yangın büyür. Soba konusu ihmale gelmez" diye konuştu.
Sobalar yakılırken de dikkat edilmesi gerekli işlemler bulunduğuna işaret eden İnce, sobanın alttan yakılması halinde dışarı karbon monoksit gazı sızdıracağına değindi. İnce, "Ayrıca iyi yanmaz. Dumanlı yanar. Yine ısıdan kayıp olur. Özellikle Anadolu insanı soba yanan odada yatıyor. Bu son derece sakıncalı bir durumdur. Soba yanan odada kesinlikle yatılmamalıdır. Bu konuda bilenler bilmeyenleri sık sık uyarmalıdır. Özellikle lodos rüzgarının çok estiği zamanlarda geri tepme sonucu odaya sızacak karbon monoksit gazı, ev ahalisinin zehirlenerek ölmesine sebep olur" uyarısında bulundu.
Yeni yapılan inşaatlar konusuna değinirken de, "Bacaların içten ve dıştan mutlaka sıvanması gerekiyor" diyen İnce, şunları söyledi:
"Sıva yapılmayan bacalarda tuğlalar arasından sızan alevler yangına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra bacaların geçtiği bölgelere ve soba yakınına yanıcı madde, talaş, eski giysi, bez, kurutmak için kıyafetler konulmamalı. En ufak kıvılcımda mutlaka yangın çıkar. Bu tür yangınlar genellikle varoşlarda çıkıyor. Boruların saçak altları veya camlardan verilmesi de yanlış. Çünkü sobanın çok iyi yandığı durumlarda alevler yükselip yukarıya doğru yangın çıkarabiliyor"
İHA
Yayın Tarihi :
18 Ekim 2006 Çarşamba 11:27:39