15
Ocak
2025
Çarşamba
SAMSUN

TEKEL'de özelleştirme rahatsızlığı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) uhdesinde bulunan TEKEL'in sigara bölümünde sistemin kendi kendini rehabilite ettiği ve artık özelleştirme kapsamından çıkarılması gerektiği belirtildi. 

Geçmişte iktidarların arpalığı olarak görülen en büyük KİT'ler arasında yer alan TEKEL'de durumun değiştiği, ülke genelindeki fabrika sayısının 7'den 3'e, personel sayısının 50 binlerden 13 binlere düştüğü öğrenildi. 7 fabrika ve 50 bin personelle piyasanın ancak yüzde 70'ine sahip TEKEL'in bugün piyasanın yüzde 40'ına hakim olduğu dile getirildi. TEKEL'in ÖİB uhdesinden çıkarılması, teknolojik yatırımların sürmesi ve personele yönelik motivasyon toplantıları yapılması halinde yine piyasanın yüzde 70'ini ele geçirebileceği ifade edildi. 

Türkiye'de İzmir Sigara Fabrikası'nın yıllar önce kapatılması, ardından, Malatya, Adana ve Bitlis Sigara Fabrikaları'nın üretimlerinin durdurulması sonucu, bu fabrikaların personelleri ya çalışmalarını sürdüren İstanbul, Samsun ve Tokat Sigara Fabrikaları'na nakledildi ya emekli edildi veya C 4 kapsamında diğer kamu kuruluşlarında yardımcı personel olarak çalışmaya başladı. Bu gelişmeyle birlikte ÖİB kapsamında bulunan fabrikalardan faaliyette bulunan İstanbul, Samsun ve Tokat Sigara Fabrikaları'na teknolojik yatırımlar yapılmaya başlandı. Bu yatırımlarla birlikte Türkiye'de değişik sigara markaları da piyasaya sürülünce pazarın yüzde 40'ı TEKEL'in eline geçti. 

Durumdan rahatsız olan Çok Uluslu Şirketler'in baskı yapmaya çalıştığını ileri süren Tek Gıda-İş Sendikası Orta Karadeniz Bölge Şubesi Genel Sekreteri Ayhan Saraç, "Onlar baskı yapsa da artık bu iş böyle sürer. Özelleştirmenin gerçekleşeceğine de inanmıyor. Çünkü özelleştirme yapılması gereken bütün durumlar ortadan kalktı. Ülkemizde artık üretim fazlası tütün, fabrikalar, baş müdürlükler ve yaprak tütünlerde fazla personel ve eski teknoloji kalmadı. Mevcut yapıyla bile, biraz daha teknolojik yatırım yapılarak eskiden olduğu gibi pazarın yüzde 70'ini ele geçirebiliriz. TEKEL ÖİB kapsamından çıkarılmalı. Şu anda eskiden olduğu gibi mevcut çalışan fabrikalar da hükümetlerin arpalığı olarak kullanılmıyor. Kendi kendini rehabilite eden bir sistem oluştu. Çalışan kadroların da çoğu genç. Emekliliği yaklaşan 2 bin kişi de emekliye ayrıldığında 11 bin çalışan kalacak. TEKEL'de içki özelleşti. Özel sektör dahi bu kurumu işçisiyle aldı. Mantık kapasite arttırmak istihdam oluşturmaksa zaten işçi gerekecek. İçki de bu oldu. Arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyor. Çok Uluslu Şirketler TEKEL'in mevcut 3 sigara fabrikasının da çalışmaması için hala saldırıdalar. 'TEKEL üretimi durdursun' istiyorlar. Şu anda yükselmeye çalışan trendi lehlerine çevirmek ve nemalanmak arzusundalar. Ama bu saatten sonra da olacağını zannetmiyorum" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 13:19:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?