16
Eylül
2024
Pazertesi
SAMSUN

Validen basına uyarı: Devletin itibarını koruyun

Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 160. yılı münasebetiyle Samsun Emniyet Müdürlüğü ve 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu’nun düzenlediği törenler vatandaştan büyük ilgi gördü.

Samsun Valisi Mustafa Demir’in geçiş törenine hazırlanan polisleri selamlamasını müteakip Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Atatürk Parkı’ndaki törene Vali Mustafa Demir’in yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Tümgeneral Kemal Ay, Başsavcı Ahmet Gökçınar, AK Parti Samsun Milletvekilleri Musa Uzunkaya ile Mustafa Demir ve 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hüseyin Yılmaz, şehit aileleri, gaziler, polisler, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende şehit yakınları, gözyaşlarına hakim olamadı.

19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin okuduğu şiirlerle şehit aileleri duygulu anlar yaşarken, törende konuşan Vali Mustafa Demir, polisin jandarmayla birlikte milletin huzurlu yaşamasını sağlayan görevliler olduğunu söyledi. Vali Demir, "Düşmanımız belli, hedefi belli, biz de bunu biliyoruz. Dışarıdakiler belli, içerideki uzantıları belli, destekçileri belli. Bilerek destekleyenler ve gaflet içerisinde olup destekleyenleri de biliyoruz. Bu nedenle, ordusuyla, jandarmasıyla, polisiyle, bu ülkenin güvenliğini sağlamak, bir vatandaş olarak üzerimizi düşeni yapmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Polisin görevinin halkın huzurunu sağlamak ve Anayasa’da belirtilen devlet niteliklerini korumak olduğuna dikkat çeken Vali Demir, "Avrupa Birliği içerisinde yer alma kararından dolayı yasalarımızı AB anlaşmalarına uydurduk ve uydurmaktayız. AB ülkelerinde olan demokratik hakların tam olarak bizim ülkemize yerleşmesi için gayret sarf ediyoruz. Yeni Türk Ceza Yasası ve Emniyet Teşkilatı yasaları hızla çıkmaktadır. Yakında da Kamu Reforma Temel Yasası çıkacaktır. Bu değişim içersinde hürriyetlerin arttığını gören bazı kötü niyetli mihraklar, içerde ve dışarıdaki düşmanlarımızı tahrik ederek, sanki hürriyetler sonsuzmuş gibi halkı sokağa dökmekte veya güvenlik kuvvetlerimizi tahrik etmektedir. Demokrasiler pahalıdır. Kişinin hürriyeti bir başkanının hürriyetinin sınırında biter. Güvenlik güçlerimiz görev yaparken kişilerin başkalarının hürriyetinin sınırını geçmesini engellemeye çalışmakta, bizlerin güvenini, huzurunu ve mutluluğunu sağlama görevini yerine getirmektedir. Eğer bu kötü niyetlileri, polise karşı hareket edenleri, bu ülkeyi öldürmeye çalışanları, bu ülkede karışıklık çıkarmak isteyenleri desteklersen, onlar başarılı olursa senin hürriyetin elden gidecek. Bu ileri gitmenin, hürriyeti çiğnemenin, huzuru bozmanın, suç işlemenin sonu yoktur. Sonu, devlet otoritesinin zaafa uğraması, daha da ileri de devletin yıkılmasına gider. Bu yolu başta güvenlik kuvvetlerimiz olmak üzere ondan sonra görev düşerse askerimiz ve onun yanında biz, önlemek zorundayız" diye konuştu.

Son aylarda gazetelerin, bir toplumsal olayda polisin kullandığı bir aşırı hareketi bütün dünyaya duyurmak için elinden geleni yaptığını belirten Demir, "Bu Avrupa’da olsa böyle bir hareket örtbas edilir ve devletin itibarı korunurdu. Gazetelerin bu tür haberlerine itibar edilmemeli. Lütfen gazetecilerimiz da yasalara yönelik haberleri düzgün yapsınlar. Yeni Türk Ceza Kanunu’nda gazeteciler, bu tür yalan haberleri ve tahrik edici suç unsurlarını yazdıkları zaman, cezalandırılmalarına şiddetle karşı çıktılar. Niye? Nerede suç varsa orada ceza vardır. Kimseye hakaret edemeyeceksin. Kimsenin aleyhine de yalan haber yazamayacaksın, yazarsan müeyyidesi vardır, sonucuna katlanacaksın arkadaş. Bu bütün batı ülkelerinde böyledir. Türkiye bir batı ülkesi olacaktır. Vatandaşların hak ve hürriyetleri sonuna kadar korunacaktır" şeklinde konuştu.

Polis Teşkilatı’nın başarısının milletten aldığı güven ve desteğe bağlı olduğunu vurgulayan Samsun Emniyet Müdürü Mustafa İlhan ise, şunları söyledi: "21 yüzyıla girdiğimiz bu yıllarda bilgili, disiplinli, adil, tarafsız, hoşgörülü, görevini ifada nezaketli, insan sevgisiyle dolu, insan haklarına saygılı, iyi bir eğitim almış, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, cumhuriyet ve demokrasiyi canı pahasına savunan polis olmanın gururunu yaşıyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Polisin mesleğinde başarılı olması milletimizin güven ve desteğine bağlıdır. Toplum destekli çalışmayan güvenlik birimlerinin başarıyı yakalaması mümkün değildir. Bu nedenle milletimizin desteğini sağlamalıyız" Konuşmaların ardından protokolün hazırlanan platformda yerini almasıyla tören geçişi yapıldı.

Adliye önünden başlayan tören geçişi, 19 Mayıs Bulvarı ve İstiklal Caddesi istikametinde devam ederek, Saadet Caddesi üzerindeki Samsun Emniyet Müdürlüğü önünde son buldu. Tören geçişine katılan minik polisler büyük ilgi gördü.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2005 Pazar 13:10:54
Güncelleme :10 Nisan 2005 Pazar 13:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?