8
Eylül
2024
Pazar
YAŞAM

'Suların' efendisi

Samsun'un tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra başta su olmak üzere tabii varlıklar bakımından da son derece zengin olduğu bildirildi. Türkiye'nin en büyük akarsularından Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yer olan Samsun'un su varlığı, diğer illeri kıskandıracak kadar zengin. Çok sayıda tabii gölün yanı sıra baraj gölleri, göletler ve şelaleler bulunan Samsun'da, tabii göllerin çoğunu Çarşamba ve Bafra'daki delta göllerinin oluşturduğu kaydedildi. İlde Yeşilırmak ve Kızılırmak haricinde akarsu olarak Tersakan Çayı, Mert Irmağı, Terme Çayı, Karaboğaz Deresi, Kürtün Çayı ve Abdal Deresi de bulunuyor.

Bafra Ovası'nın ortasından geçen Kızılırmak'ın her iki yakasındaki çukurların dolmasıyla oluşan Karaboğan Gölü, Balık Gölü, Liman Gölü, Dutdibi Gölü, Uzungöl, Hayırlı Göl, İncegöl, Çernek Gölü ve Tombul Gölü ise balıkçılık için olduğu kadar turizm değerleri açısından da önem taşıyor. Su ürünleri bakımından son derece zengin olan göller, bölgedeki kuşların hayat alanı olarak kabul ediliyor. Yine Çarşamba'da yer alan Dumanlı Göl, Akarcık Gölü, Aknaz Gölü, Koca Göl, Sarılık Gölü, Çilme Gölü ve Körırmak Gölü Türkiye açısından hayati önem taşıyor.

Samsun'un zenginliklerinin kıymetinin yeni yeni anlaşılmaya başlandığını dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, "Zenginliklerimizin farkında değiliz. Biz, bu değerlerimizi dünyaya anlatmak amacıyla, önemli çalışmalar yapıyoruz" dedi.

İldeki diğer su kaynakları hakkında da bilgi veren Ünal, "Terme Çayı'nın yatağının değişmesi sonucu oluşan Simenit ve Akgöl'de bol miktarda balık mevcut. Bafra'da doğal olarak oluşan sıralı haldeki onlarca şelale de turizm açısından çok önemli. Ayrıca, Ladik Gölü'nde Alabalık ve turna balığının yanı sıra bu gölün kendine has bir cinsi olan tahta balığı da bulunuyor. Altınkaya, Derbent, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu gibi baraj göllerine de sahip olan Samsun'un su varlığı her yönden değerlendirilmeye müsait. Biz, bu su varlığını turizm amaçlı olarak değerlendirmek için hür türlü çalışmayı yapıyoruz. Samsun'da her türlü su sporu çok rahat bir şekilde yapılabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 17:54:03
Güncelleme :26 Eylül 2005 Pazartesi 17:57:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?