22
Aralık
2024
Pazar
KAVAK - SAMSUN
Belediye Sayfaları

Hüseyin Avni Lifij


Hüseyin Avni LİFİJ   (1889-1927) 

Ressam. Kavak İlçesi’nde doğdu. Mahalle mektebinde ve bir süre Nümune-i Terakki Mektebi’nde okuduktan sonra eski nafia Nezareti kalemlerinden birine gitti ve oradayken Fransızca dersler almaya başladı. Bir yandan da Sanayi-i Nefise mektebi’ne devam etti. 

1886’da Samsun’da doğan sanatçı, 1904’te yakınlık kurduğu mimar Prost aracılığıyla Osman Hamdi Bey’le tanıştı ve onun önerisiyle Halife Abdülmecit tarafından Fransa’ya gönderildi. 1909-1912 yıllan arasında Paris’te Fernand Cormon’un atölyesinde çalıştı. 

Türkiye’ye döndükten sonra. çeşitli okullarda ders verdi, Sanayi-i Nefıse Mektebi’ndekı eğitimi yeterli bulmayan bir grup sanatçının oluşturduğu Serbest Resim Atölyesi’nde Ruhi (Arel), Ali Sami (Boyar), İbrahim (Çallı) ve Hikmet (Onat) beylerle birlikte resim kurslarını yönetti. 1. Dünya Savaşı yıllarında Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın kurdurttuğu Şişli Atölyesi’nde çalıştı, savaş resimleri yaptı. 1924’te Sanayi-i Nefise Mektebi’nde ders vermeye başladı ve bu görevini ölümüne değin dürdü. 

Hüseyin Avni Bey’in Paris’e gitmeden önce izlenimciliğe yaklaşan üslubu, hocası Cormon’dan ve Avrupa’ daki çağdaş akımlardan etkilendi. Cormon’un eğitimi doğrultusunda izlenimci anlayışın ışıklı yüzeylerini, renk anlayışını benimsedi. Nesneleri çizerken ise doğalarına sadık kalarak gerçekçi bir yaklaşımla çalıştı. 

Simgeci ressamlardan da etkilenen Lifij, resimlerindeki içe dönük, lirik anlatım onu 1914 Kuşağının diğer ressamlarından ayıran simgeci üslubunun yansımasıdır. Resimlerinde parlak bir ışık yerine gizemli bir akşamüstü ışığını yeğleyerek şiirsel bir atmosfer yaratan Lifij, özellikle yağlıboya tablolarında kullandığı kırmızı, turuncu ve sarı tonlarla anlatımını daha da güçlendirdi.
 
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunan Otoportre (1907), Alegori-Savaş (1917), Kadıköy’de Belediye Çalışmaları-Kalkınma, Mezarlık (1920); Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunan Acı (1917) başlıca yapıtlarından birkaçıdır. Çok sayıdaki karakalem deseninden bir bölümü 1984’te Poşadlar adıyla yayımlanmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar