21
Aralık
2024
Cumartesi
SİNOP

Bayramda beslenmeye dikkat!

ŞEKER TADINDA BİR BAYRAM İÇİN BESLENMEYE DİKKAT

Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının bayramda aniden değişmesiyle birlikte fazla yemek yemek ve aşırı tatlı tüketmenin sağlık sorunlarına neden olabileceğini açıklayan uzmanlar, bayramda beslenme konusunda vatandaşları uyarıyor.

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Ebru Çebi Doğan, ramazan bitiminden itibaren sağılık açısından bazı tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu söyledi. Ağır yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Ebru Çebi Doğan, "Her zaman olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme Ramazan Bayramı'nda da önemli. Ramazan ayında oruç tutan bireylerin, bayramda beslenmelerine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü ay boyunca iftar ve sahur arasında 2-3 öğün beslenen bireylerin metabolizma hızları

yavaşlıyor ve ramazan sonrasında kilo artışı başta olmak üzere birçok sorun yaşanabiliyor. Aşırı tatlı tüketimi yapmamak ve aşırı beslenme şokuna uğramak istemiyorsanız, beslenme düzeninizde bazı önlemler almanızda fayda var" dedi.

Bayram sofralarında bulunan yağlı ağır yiyecekler, şerbetli hamur tatlıları ve çikolatalı, kremalı tatlıların sindirim sistemi bozuklukları, kalp rahatsızlıkları, tansiyon düzensizlikleri ve şeker yükselmesi gibi birçok sıkıntılara sebep olabileceğini açıklayan Diyetisyen Ebru Çebi Doğan, bu nedenle yüksek tansiyon, diyabet mide ve barsak rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları olanlar ve yaşlıların daha da risk altında olduğu kaydetti.

Sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktalarını da açıklayan Çebi, "Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın, ara öğün yapın ve ana öğünleri ihmal etmeyin. Bayram ziyaretleri sırasında ara öğünleri kaçırmamak için, yanınızda taze-kuru meyve, ceviz, badem bulundurun. Ara öğünler kan şekeri kontrolünü sağlayarak aşırı besin tüketiminizi önleyecektir. Ziyarete gittiğiniz bir evde tatlı yediyseniz bir sonrakinde sadece içecek alarak ziyaretinizi tamamlayın. Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edin.

Günde ortalama olarak iki litre sıvı tüketmeyi de unutmayın. Çay ve kahveyi ölçülü miktarda ve şekersiz tercih edin. Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, güllaç, aşure gibi daha hafif tatlıları tercih edin. Pasta, kek, kurabiye, börek vb. hamur işlerinde çok fazla yağ, şeker, un ve yumurta kullanıldığı için bunlardan mümkün olduğunca az yemeye çalışın. Besin çeşitliliğine önem verin. Ana öğünlerde sebze-meyve tüketmeye özen gösterin. Tek tip beslenmekten kaçının. Gün boyu çok

fazla yediyseniz akşam öğününüzü hafif geçirin. Yiyecekleri kavurmak, kızartmak yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama, fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayın. Bayram ziyaretlerinizi, mesafeler yakınsa yürüyerek yapın. Her gün 30-60 dakika tempolu yürüyerek hem bağırsak hareketlerinizi düzenler hem de ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Unutmayın bu alınan fazla kalorileri yakmak için iyi bir fırsattır. Çocuklarınızın fazla miktarda şeker tüketmesi diş sağlığı

açısından sıkıntı oluşturabilir ve günlük besin tüketimlerini azaltmalarına neden olabilir. Bu nedenle çocuklarınızın şeker tüketimine bir sınır koyun. İkram edilenlerin tamamını bitirmenin gerekmediğini unutmayın. Günde en az 4 porsiyon sebze - meyve tüketmeye özen gösterin" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2010 Çarşamba 15:20:01
Güncelleme :8 Eylül 2010 Çarşamba 17:18:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?