Tamamlandığında Türkiye'nin 5. büyük barajı olacak olan 'Boyabat Barajı'nda inşaat ve kamulaştırma çalışmaları devam ediyor.
Türkiye'nin en önemli projeleri arasında gösterilen ve yılda 1.5 milyar kilovat saat kapasiteye sahip olacak olan Boyabat Hidroelektrik Santrali için 1 milyar dolar yatırım gerçekleştiren Boyabat Elektrik Ltd. Şti., santralin 48 ayda tamamlanarak üretime geçmesini planlıyor.
Alanındaki en büyük özel sektör yatırımı olma özelliğini de taşıyan Boyabat Barajı'nın işletme hakkını elinde bulunduran Boyabat Elektrik Ltd. Şirketi Proje Müdürü Murat Erdivan, Boyabat Barajı'nın inşaatı aşamasında ve sonrasında hem yöreye hem de ülke ekonomisine ciddi katkıları olacağını belirterek, projenin ülke ekonomisine yıllık 150 milyon TL'lik enerji imkanı sağlayacağını söyledi.
Erdivan, bölgede kamulaştırma çalışmalının sürdüğünü belirterek, Boyabat Barajı'nın faaliyete geçmesi ve su toplamaya başlaması ile birlikte, Sinop, Samsun ve Çorum olmak üzere 3 ilde toplam 25 köyün baraj sularından etkileneceğini vurguladı. 3 Nisan 2009 tarihinde barajdan etkilenen Samsun'a bağlı Vezirköprü ve Sinop'a bağlı Saraydüzü ilçelerine bağlı toplam 9 köyün muhtarı ve heyetleri ile birer toplantı yaptıklarını kaydeden Erdivan, "Bu toplantıda yapılan ve açıklanan fiyatlar üzerinden serbest
alımlara devam ediyoruz" dedi.
Projenin beton ağırlıklı bir çalışma olduğunu kaydeden Murat Erdivan, "Bu projede gövde dolgusunda 2 bin 800 milyon metreküp beton kullanılacaktır. Projenin kamulaştırma bedeli 300 milyon TL olup 70 bin dönüm arazi sular altında kalacak. Bu arazilerin 30 bin dönümü kamulaştırma kapsamında. Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Susuzköy, Sinop'un Saraydüzü ilçesine bağlı Aşağıdarıçay, Fakılı, Yaylacılı, Çorum'un Osmancık ilçesine bağlı A. Zeytin, Aşıkbükü olmak üzere toplam 6 köy yerleşim birimleri ve
arazileri tamamen su altında kalacak. Yani yerleşim birimi ve arazi olarak 6 köy kısmen, 13 köyde arazi olarak etkilenecek. Toplamda 25 köyümüzün kısmen ya da tamamen etkileneceği bir proje yürütüyoruz" diye konuştu.