Pisliklerle beslendiğinden insanlar tarafından tüketildiğinde besin zehirlenmelerine yol açabilen ve denizlerde filtre görevi yaparak deniz suyunu temizleyen midyelerin Karadeniz’de salyangozların tehdidi altında olduğu bildirildi.
Yapılan araştırmalar Karadeniz’deki yaklaşık 120 milyon tonluk midye stoğunun 50 milyon tona kadar gerilediğini gösterdi.
Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karadeniz’deki sit alanlarının daraltılması ve lokal hale getirilmesi için başlattığı çalışma kapsamında, son yıllarda Karadeniz’de büyük artış gösteren deniz salyangozuyla ilgili Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı’ndan bir rapor istedi. Dekanlık tarafından hazırlanan rapor, korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Raporda deniz salyangozlarının denizdeki midye stoklarını hızla tükettiği açıklandı.
Sinop Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Erdem imzalı rapora göre, Karadeniz’e, Uzakdoğu denizlerinden 1950’li yıllarda gelen deniz salyangozları hızlı bir şekilde üredi ve midye stoklarını eritti.
1980’li yıllarda 120 milyon ton olan midye stoğu 50 milyon tona düşerken, bu durum besin zincirini de önemli ölçüde etkiledi. Raporda, Karadeniz’de midye sayısının azalmaması için midyelerin tepesine binip havasız bırakan veya sıvı salgılayıp hareketsiz hale geldiğinde kabuğunu açıp yiyen salyangozların sayısının azalması için avcılığın yaygınlaştırılabileceği belirtildi. Ancak, salyangozların tehlikeli olmasına rağmen dalarak elle avlanması önerildi.