22
Aralık
2024
Pazar
SİNOP

Hamsiyi sıcak havalar kaçırdı

Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cemalettin Şahin, bu yıl hamsi sezonunun kısa sürmesinde en önemli etkenin,havaların sıcak geçmesi olduğunu söyledi. 

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994'den beri yılda ortalama 250-270 bin ton civarında hamsi avı yapıldığını belirterek, ''Ancak geçen yıl bazı ekolojik değişkenlerden dolayı yaklaşık 138 bin ton civarında hamsi avlanabilmiştir'' dedi. Karadeniz'in hamsiye bağlı bir deniz olduğunu dile getiren Şahin, ''Karadeniz'de hamsi ile beslenen pek çok balık türü vardır. Eğer Karadeniz'de hamsi bol olursa diğer türler de bol olur, hamside azalma olursa diğer türlerde de azalma olur'' diye konuştu. Karadeniz'de ticari öneme sahip hemen hemen bütün türlerin hamsi ile beslendiğini, bunun da hamsinin Karadeniz'in temel altyapısını teşkil ettiğinin göstergesi olduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti: 

''Geçen yıl ekolojik şartların uygun gitmesi halinde bu yılın hamsi stoklarının iyi olacağını tahmin etmiştik. Bu yıl hamsi ilk çıktığı zaman bir verimlilik söz konusu oldu. Baktığımızda av sezonu 1 aydan biraz fazla sürdü. Oysa normalde sezonun 4-5 ay sürmesi gerekirdi. Bu yıl kısa dönemde geçen seneye göre daha iyi ürün alındığı bir gerçek. Ancak sezon, olması gerekene göre kısa sürdü, bir anda kesildi. Ne kadar avlandığını ise balık karaya çıktığı zaman kayıt yapılmadığı için kesin olarak söyleyemeyiz. Bu durum stokların yönetimi bakımından önemli eksikliktir.''

HAMSİ AV SEZONUNUN ERKEN BİTMESİNDE SICAK HAVA ETKENİ 

Yrd. Doç. Dr. Şahin, hamsinin Türk kara sularına Karadeniz'in kuzey batı kısmından gelip Zonguldak ve Sinop'tan devam ettiğini, sonra da kıyıyı takip edip Türk kara sularını terk ettiğini belirterek, ''Karadeniz'de hamsinin uzun bir süre avlanabilmesi için ekolojik koşulların en uygun durumda olması gerekir. Bu yıl hamsi av sezonuna baktığımızda ilk 1 ayda hamsinin stok oluşturması, kitlesel olarak toplanması açısından olumlu bir süreç gelişti. Ancak sonra hava sıcaklığındaki değişim, avın erken bitmesinden birinci derecede etken oldu'' dedi.
Hamsinin ilk olarak Sinop civarından avlanmaya başladığını ifade eden Şahin, ''Bu nedenle avcılar da sezon başında burada yoğunlaştı. Dolayısıyla bu yoğunlaşma hamsinin erken gitmesi için bir tetikleme yaptı. Bu sürecin sonunda da, uzun süre kara sularımızda kalması gereken hamsi, bizim kara sularımızı terk etti'' dedi. 

Hamsi sezonunun bu yıl çok az sürmesinin gelecek sezon hamsinin çok veya az olacağına dair bir veri oluşturmayacağına işaret eden Şahin, ''Gelecek yıl ekolojik koşullarda, üreme sahasında bir sorun olmazsa normal bir av sezonu geçirilebilir'' diye konuştu.

''ÜLKEMİZİN ÖNEMLİ BİR EKSİKLİĞİ STOKLARIMIZI BİLMEMEMİZ''
Şahin, Türkiye'nin şu anda av filosunun hamsi stoklarını avlayabilecek gücün üstünde olduğunu savunarak, ''Ülkemizin önemli bir eksikliği stoklarımızı tam olarak bilmememiz ve bunları doğru şekilde yönetemememizdir. Ne av filomuzun ne de hamsi stoklarımızın miktarını tam olarak biliyoruz. Eskiden 'Deniz deryadır ne alırsan kardır, deniz ürünü hiç bitmez' diye bir düşünce vardı ama son yıllarda bu değişmeye başladı. Bu da olumlu bir gelişme'' dedi. 

Öte yandan, bol olarak avlandığı dönemde kilosu 50 YKr'ye kadar inen, bugün ise Karadeniz'de az miktarda avlanan hamsi 3,5 YTL'ye tezgahlarda yer buluyor.
AA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 15:38:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?