Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de balıkçı tekne sayısı her geçen yıl artarken, Avrupa Birliği (AB) aşırı avcılığın önüne geçmek için üye ülkelerdeki tekne sayısını azaltma yoluna gidiyor.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selçuk Seçer, Prof. Dr. Serap Pulatsu, Doç. Dr. Hijran Yavuzcan, Doç. Dr. Hasan H. Atar ve Yrd. Doç. Dr. A.Şeref Korkmaz tarafından hazırlanan bir rapora göre, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de toplam balıkçı tekne sayısının 1974 yılında 4 bin 294 adet iken günümüzde 20 bine ulaştığı belirtildi. Karadeniz Bölgesi'nde ruhsatlı tekne sayısının 8 bin olduğu belirtilen raporda, Ege'de 6 bin 500, Marmara'da 3 bin ve Akdeniz'de 2 bin 500 tekne bulunduğu kaydedildi.
Avlanma mevsiminin başlamasıyla birlikte büyüklü-küçüklü 20 bin teknenin denize açıldığını ve aşırı avlanma durumu gerçekleştiği vurgulanan raporda, 1970'li yıllarda denizden ortalama 113 bin ton su ürünleri elde edilirken, 1988 yılında 600 bin tona yükseldiğini, son yıllarda uygulanan bazı yasaklarla bunun 410 bin ton civarına çekildiğine dikkat çekildi. Bu üretimin yüzde 60'ının Doğu Karadeniz Bölgesi'nden elde edildiği belirtilen raporda, aşırı avcılığın balık neslini tehlikeye soktuğu bildirildi.
AB TEKNE SAYISINI AZALTTI
28 üyeden oluşan AB'de ise Kuzey Denizi, Atlas Okyanusu kıyıları ve Akdeniz'de aşırı avlanma yapıldığı vurgulanarak, tekne sayısında azalmaya gidildiği belirtildi. Raporda bu konuda, "Avrupa Birliği avcılık sektöründe tekne sayısı 1995 yılında 100 bin 85 iken bir dönem 122 bine kadar çıkmıştır. Ancak son yıllarda aşırı avlama gücü oluşturan bu balıkçı teknelerinin ruhsatları geri satın alınarak tekne sayısı 96 bine düşürülmüştür. Bu küçük teknelerin büyük çoğunluğu Yunanistan ve İspanya'ya aittir. Sadece İrlanda'da kayıtlı bin 993 tekne bulunmaktadır" görüşlerine yer verildi.