Sinop Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Birim Sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Erdem, düşük ve orta gelirli devletlerin kanserli hastalara ileri devrede tanı koymasının kanser ölümlerini daha da arttırdığını söyledi.
Kanserin, sıklığı artan çok önemli bir hastalık olduğu ve halen dünyada 2005 rakamlarına göre 25 milyon insanın kanserle yaşadığını belirten Dr. Mustafa Erdem, "Kanserli hastaların yüzde 80 ine sahip olan düşük ve orta gelirli ülkeler maalesef kansere harcanan paranın sadece yüzde 10'una sahiptir. Bu ülkelerde kanser hastalığının yüzde 80 inin ileri evrede tanı konuyor olması çok daha fazla hastalık ve ekonomik yükle karşılaşmalarına neden olmaktadır. Kanserdeki artış hızı aynen devam ederse 2030 yılında
kanser en çok ölüm sebebi olan hastalık olacak. Yani 75 milyon kişi kanserle karşılaşacaktır" dedi.
Bütün bu tespitlerin her ülke için bir kanser politikasının oluşturulmasını ve uygulanmasının ihtiyacını gündeme getirdiğini kaydeden Sinop KETEM Birim Sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Erdem, Türkiye'de kanserle savaşın ana hedeflerinden biri olan toplumda kanser taraması amacı ile 1996 yılında KETEM projesi çalışmalarının başlatıldığını sözlerine ekledi.