Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, klimanın alerjik zatürreye neden olabileceğini belirterek, sürekli klima ortamında oturulmaması gerektiğini söyledi.
Klimanın neden olduğu rahatsızlıkları önlemek için havayı yavaş yavaş soğutmak gerektiğini belirten Mustafa Cem Güre, "Klima akımına karşı oturmak ise hastalıklara davetiye çıkartıyor. Ayrıca bakım yapılmamış klimalarda çeşitli mikropların üremesi ve bunların solunum yoluyla vücudumuza girmesi, hava akımı tehdidi yanında mikrobik risk oluşturuyor. Bu nedenle klimaların periyodik bakımlarının aksatılmaması çok önemli" dedi.
Vücuda gelen klima akımlarının zatürreye neden olabileceğini kaydeden Mustafa Cem Güre, "Zatürrenin en önemli nedenlerinden biri aşırı soğuğa maruz kalmaktır. Klimalar alerjik zatürre ve 'legionella pnömonisi' denilen bir zatürre tipine neden olabiliyor. Terliyken girilen aşırı soğutulmuş mekanlar, en sağlam bünyelerde bile zatürreye yol açabilir. Alerjik zatürreye klima sistemlerinin nemlendirme bölümlerinde üreyen küf mantarları yol açıyor. Alerjik zatürrede, küf mantarlarının bulunduğu havanın
solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş ve kas ağrıları, halsizlikle gribal enfeksiyon gibi belirtiler başlıyor. Daha sonra da öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ortaya çıkıyor. Lejyoner hastalığı olarak bilinen ve klimalardan bulaşan 'legionella pnömonisi', ilk 24-48 saat içinde halsizlik, kırıklık, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısıyla ortaya çıkıp daha sonra ani yükselen ateş, kuru öksürük, bazen yan ağrısı, bulantı, kusma ve ishale yol açıyor. Klimalar yüz felci, burun kanaması ve üst
solunum yolu hastalıkları da yapabiliyor. Alerjik zatürreye 50 yaş üzeri kişilerde ve bebeklerde daha çok rastlanıyor" diye konuştu.