Nesli son yıllarda giderek tükenen Mersin balıklarının korunması için geçtiğimiz aylarda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sinop Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri tarafından kurulan Mersin Balıkları Koruma ve Yaşatma Derneği, çalışmalarına hız verdi.
Dernek tarafından başlatılan uygulama kapsamında hazırlanan destek çağrısını kapsayan mektuplar, dernek üyelerine, çeşitli kurum ve kuruluşlar ile bazı fakültelere gönderildi.
Uygulama hakkında bilgi veren Mersin Balıkları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Ustaoğlu, amaçlarının giderek nesli yok olmakta olan Mersin Balıkları’nın neslinin devamının sağlanması olduğunu söyledi. Mersin balıklarının dünya sularında 27 türü, Türkiye sularında 5 türü bulunan ve hem biyolojik çeşitlilik, hem de havyarı ve eti ile ekonomik açıdan çok değerli balıklar olduğunu belirten Ustaoğlu, "Yaklaşık 200 milyon yıldır dünya üzerinde mevcut olan mersin balıkları, 20. yüzyılda başlayıp ne yazık ki giderek artan hızla devam eden insan kaynaklı çevresel bozulmalar başta olmak üzere, özellikle aşırı ve kaçak avcılık gibi nedenlerden ötürü yaşam mücadelesi vermektedir. Doğal olarak bulunduğu bir çok yerde olduğu gibi ülkemiz sularında da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Mersin balıklarının avcılığı 1996 yılından itibaren tamamen yasak olmasına rağmen, zaman zaman satışa sunulduğu maalesef sıkça gözlenmektedir" dedi.
Ustaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diğer taraftan, yasak koymanın bu balıkların yok olmasını önlemede tek yol olmadığı ve özellikle yaşama ve üreme alanlarındaki iyileştirmenin şart olduğu bir gerçektir. Sularımızda sayılarının azalması dolayısıyla unutulmaya yüz tutmuş bu değerli balıklara tekrar dikkati yönlendirmek, kamuoyunu mersin balıklarının içinde bulunduğu kritik durum hakkında bilgilendirmek, her kesimden ilgiliyi bir araya getirmek yoluyla çözüm önerileri üretmek ve uygulamaya koyulmasını sağlamak, hem biyolojik çeşitlilik, hem de ülke ekonomisi için kaybedilmesi kabul edilemez bu değerli balıkları korumak ve nesillerinin devamına katkı vermek amacıyla geçtiğimiz aylarda derneğimizi kurduk. Derneğe destek vermek ve üye olmak isteyenlere hazırladığımız mektup ile çağrıda bulunduk. Bize ulaşmak isteyenler http://merkoder.sitemynet.com internet adresinden, ya da (368) 287 62 65 (249) nolu telefondan bilgi alabilirler."
iyi günler.gerçekten de hocamız çok yerinde açıklamalr yapmış ve bu konuda gençlere yol gösterecek olduğundan da eminim.bu konuda projelerinizin devamıı diliyorum çünkü yok olan bi türün geri getirilmesi mümkün olmuyor.en azından henüz yok olamış olan bu türe yönelik faaliyetlerin yapılmasından yanayız.çalışmalarınızda yeniden başarılar diliyoruz.