Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun'un, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi sonrası Sinop'ta iki farklı görüş dile getiriliyor. Bazı sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar nükleer santrallerin biran önce ülkede kurulmasının gerekliliğini ve bunun için kanunun çıkmasından dolayı sevinçli olduklarını vurgularken, bazı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları ise nükleer santrallerin felaket getireceği kanaatinde.
Atatürk'ün ölümünün 69. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen törenlere birlikte katılan AK Parti Sinop Milletvekili Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı ve CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da vatandaşlar gibi iki ayrı görüşü ortaya koydu. Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı, nükleer güç santrallerinin, ülkenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağı düşüncesinde.
Dodurgalı, "Ulusumuz ve memleketimiz için büyük bir gelecek görüyorum. İnşallah umduğumuz gibi sonuçlanacak. Daha temiz ve daha ucuz enerji temini mümkün olacak. Böylece ürettiğimiz malların maliyetinde bir düşüş meydana gelecek. Hem de dünya ile yaptığımız ihracatta rekabet ortamını yakalamış olacağız. Ayrıca Sinop'un makus talihinin böylece kırılacağı görüşündeyim. Sinop'umuza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Prof. Dr. Dodurgalı'yı dinleyen CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ise "Ben hocamın temennisine katılıyorum ama görüşlerine katılmam mümkün değil. Benim düşüncem kendisinin tam tersi. Kanun geçerken parlamento kürsüsünden 4 kez düşüncelerimi söyledim. Sayın hocam, 'temiz ve ucuz' diyor. Ben de 'kirli ve pahalı enerji olacak' diyorum. Keşke öyle olmasa. Bundan şu çıkmasın. Biz nükleer teknolojiye karşı değiliz. Ama bu düşünülen şekle ve batının terk ettiği üçüncü kuşak santrallerin verimsizliği ortayken, atık sorunlarını çözebilmiş böyle bir teknoloji yokken, ülkeyi nükleer felaketle karşı karşıya bırakmaya karşıyım. Turizm sektörünün parlayan yıldızı ve bu sektörün Türkiye'deki en iddialı merkezini böyle bir felaketle karşı karşıya bırakılması üzücüdür. Ama parlamentonun iradesinden daha büyük bir güçte yok. Bizim muhalefetimize rağmen yasa geçmiştir. Bundan sonrası için olabildiği kadar yüksek teknolojiyle bu işin yapılmasını diliyoruz" diye konuştu.
Bu arada, Sinop'taki sivil toplum örgütleri de farklı görüşler dile getiriyor. Sinop Gençlik Kültür Turizm ve Değişim Derneği Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, yasanın çıkmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Bu vesileyle artan enerji ihtiyacımızın karşılanması noktasında önemli bir atım atılacağı kanaatindeyim. Bu, Sinop için sıçrama noktası olacaktır. Gelişmiş ülkelerin tümünde nükleer santrallerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Sadece ABD'de yüzün üzerinde nükleer güç santrali var. Biz ülkemiz gibi ilimiz içinde nükleer santralin büyük fayda getireceği kanaatindeyiz" görüşünü dile getirdi.
Sinop Çevre Dostları Derneği Başkana Hale Oğuz ise yasanın ucu açık ve kabul edilemez maddeler içerdiğini iddia etti. Oğuz, "Ne yazık ki bu Meclis, ülkemizin çok önemli sorunları varken, sanki bütün her şey hallolmuş gibi nükleer yasayı gündeme getirerek kabul etti. Umuyoruz ki sayın Cumhurbaşkanı bu yasayı reddeder. Biz Sinoplular olarak böyle umuyoruz. Biz Çernobil'i yaşamış insanlar olarak, tekrar bir felaket istemiyoruz. Nükleer yasa o kadar ucu açık, komedi ve ciddiyetsiz bir yasa ki, nükleer santral yapacak ülkeye yakışmayacak bir yasa. Umuyorum ve diliyorum ki, AK Parti'li milletvekilleri ülkenin nereye gittiğini düşünür ve kararlarını değiştirirler. Biz memleketimizin nükleer atık deposu haline getirilmesine kesinlikle karşıyız" cümlelerine yer verdi.
DEMİŞSİNİZ Kİ AKP Yİ BAŞIMIZA SARAN TÜRKELİ DURAĞAN VE BOYABAT. SEN NE YAPTIN SANKİ SİNOPTAN AZ OY GELDİ AKP YE. BİZE AKP SİNOP,GERZE VE AYANCIK TARAFINDA HİÇ YOK DİYORLARDI. BELLİ OLDU HİÇ OLMADIĞI...
Sinop Genclik, Kultur, Turizm, Iletisim, Gelisim, Degisim, Meyisim, Didisim ve Spor dernegi baskani yone dokturmus:D Bu kisinin santral ile ne alaksi var onu anlayamadim.
bütün karadeniz ülkelerınde olan santıral türkıyede neden olmasın iğlla olacaksada sınopda olsun mersınlıler ımza topluyor ılk mersıne kurulsun dıye bu sınop ıcın kacırılmaz fırsattır bende kurulsun dıyenlerdenım
bırakın ne halt yaparsa yapsınlar.gün gelir bir felaket gelirse pişmanlıkları fayda vermeyecek.sinop halkına sevgilerimle.
ABveABD,Kanada'da son 15 yıldır nükleer santral yapımı durmuşdur,sebebi bu enerjinin maliyeti,çevreye verdiği radyoaktif zarar,radyoaktif zarar 50-1000 sene çevrede etkinliği vardır .Kullanılan elementin cinsine göre.Santral ekomik ömrünü tamamlayınca muhakkak bulunduğu yerden sökülmesi gerekirki bununda maliyeti santralın kurulmasından daha pahalıdır.Dodurgalı konulardan üzülerek görüyorumki hiç bilgisiyok,Hoca biz dünyada en pahalı benzini,en pahalı iletişim verğilerini,tüm vergilerin %70nin vasıtalı vergi olduğu bir ülkede üretim maliyetini düşüremezsiniz?.Üretim maliyetini düşürmek için üretimde kullanılan ara malları ithalatla değil kendimiz üretirsek hem daha fazla iş gücüne iş imkanını yaratmış oluruz hemde dışarıya daha az döviz öderken sanayimizin dışa bağımlılığı daha az olur.Sinop Allahın özenip beğenip yarattığı tüm dünyada nadir güzellikleri bünyesinde toplayan tabiat harikası bir Vatan köşemizdir.Nükleer santral yapıldığı an bu güzelliklerini kaybeder, hiç kimse riskli bir bölgeye gezmeye,denize gelmez.Nükleer santral Dodurgalı'nın dediği gibi Sinop'un makus talihini yenmesi münkün değildir şayet iş imkaları yaratacak diye düşünülüyorsa bu satrallarda çok yüksek eğitimli fizik, nükleer,bilgisayar,elektrik,kimya mühendisleri çalışır çalişan sayısıda zannedildiği gibi fazla değildir.Bu tesislerde her şey otomasyona bağlanmışdır.Bazı aklı evveller nükleer santral kurulursa Sinop'da yan sanayi gelişir diye düşünüyorlarsa bundada çok yanılırlar çünkü bu tesisler her parçasıyla dışa bagımlıdır.Elektrik enerjisi üretildiğ yerden tüketildiği yere gidene kadar %20 hatlarda kaybolmakdadır .şayet nükleer santral madem zararsızsa enerjinin en çok tüketildiği şehirlerimizin yakınlarına yapılması daha uygun olur.Hoca Sinop'un makus talihini yenmek için bu millet sizi mebus seçti şişe cam,orma ürünleri sanayi,tersanenin geliştilmesi ,üniversitenin fakülte sayısının artırılması turizm yatırımları Sinop'un makus talıhinin yenilmesi için yeterldir.Sinop halkına sevği ve saygılarımla.
Sinop´a Nükleer Santral kurulsun. Zararlarini biliyoruz. Ama yine de Sinop´a Nükleer santral kurulsun. Kurulduguna cok seviniriz. Sinop GELIYOR
akp Dünya öldürmek için elinden geleni yapıyor ve yapmaya devam edecek. BEN TÜRKELİNDEN siz nükleer santralin zararlarını bilmiyorsunuz bir bilseniz böyle demezdiniz.
Bence nukleer santral eger buraya kurulacaksa, bari hukumetle bir pazarlik yapilsin, madem ucuz enerji diyorlar o zaman Sinop'lulara bedava enerji versinler. boylece sinop'ta kalkinmis olur.
Nukleer santralin zararlarını biliyoruz ama yinede sinop'a kurulsun! Bu nasıl bir mantık anlayabilen var mı acaba? Sinop Gençlik, Kültür, Turizm ve değişim derneği varmış 40 yıllık sinopluyum haberim yok , neyse bu başka mesele, işin komik kısmına dikkat çekmek istiyorum ve bu derneğin aklıevvel başkanına.Adında gençlik var, gençlerin istikbalini karartacak bir yasaya evet diyorsun. isminde turizm var daha başlamayan turizi kökünden bitirecek bir oluşuma evet diyorsun, Adında kültür var babandamı nükleer santral gölgesinde radyasyonlu çay içerdi merak ediyorum. Değişim kelimesine gelince bu yönde değişeceksek , kaç sinoplu bu değişimi istiyor bi araştırma yaptın mı? Gelişmiş ülkeler nükleer santrallerini kapatmaya başlarken değişmek için geç kalmadın mı? Etrafına bir bak dünyada yeni 29 santral kuruluyormuş. Kurulduğu ülkeleri bir incele çoğu bizim gibi geri kalmış veya gelişmekte olan ülkeler. Bir de gelişmiş ülkelere bak, örneğin Almanya santrallerinin yarısını kapatmış, diğer yarısınıda 2012 yılına kadar kapatmayı planlamış. Dua et bir derneğe başkan olmak için kafası çalışma diye bir nitelik yok. Yoksa sinoplunun bile bilmediği o derneğe zor seçilirdin. Mersinliler imza topluyorsa gidip mersine kursunlar, sende nükleer havası solumak istiyorsan git oraya yerleş, Sinop'u seven sinopluları rahat bırak. Gölge etmeyin başka ihsan istemez. Hele nükleer bulutlardan gölge hiç istemez.
AB, ABD ve CANADA gibi gelişmiş ülkelerde nükleer santral yapımı; maliyeti, dağıttığı radyoaktif maddelerle çevreye verdiği zarar nedeniyle yıllar önce durdurulmuştur.Peki şimdi neden Türkiye'ye kurmak istiyorlar bu illeti?...Peki biz salakmıyız ki bunu kabul ediyoruz?..."Burası Türkiye,burada herşey olur!"demekten vazgeçelim artık.Lütfen SİNOP daha yüzyıllarca "KARADENİZİN İNCİSİ"olarak kalsın; sömürücülerin "ÇÖPLÜĞÜ" değil!...
zaten akp yi de başımıza saran sizlersiniz (TÜRKELİ, DURAĞAN, boyabat) zaten siz kafayla nükleer santralde istersiniz. cahiller