22
Aralık
2024
Pazar
SİNOP

Savaşçı böcekler doğaya salındı

Sinop'ta ormanlara zarar veren böceklere karşı üretilen yırtıcı böcekler doğaya salındı.


Sinop Orman Bölge Müdürlüğü'nce köknar ağaçlarına zarar veren böceklerin biyolojik yöntemle yok edilmesi amacıyla yırtıcı böcekler üretildi. Sinop'ta yaklaşık 80 bin metreküp ağacın kurumasına yol açan zararlı böceklerin, ormanlara yangınlardan daha fazla zarar verdiği belirtiliyor. Sinop'ta bu yüzden zarar gören 80 bin metreküp köknarın yaklaşık 150 bin ağaç demek olduğu kaydediliyor.


Çalışma kapsamında, geçen yıl Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından Boyabat ilçesinde kurulan Yırtıcı Böcek Üretim Laboratuvarı'nda, ormanlarda büyük miktarda kurumalara neden olan kabuk böcekleriyle mücadelede kullanılmak üzere, bu böceklerin yırtıcısı olan "Thanasimus Formicarius" adlı böcek türü üretildi. Üretilen yaklaşık 400 böcek köknar ağaçlarıyla kaplı olan Bürnük mevkisinde doğaya bırakıldı. Böceklerin doğaya bırakılması sırasında Sinop Orman Bölge Müdürü Rahmi Demir, Boyabat
Orman İşletme Müdürü Kamuran Birinci, Bürnük Orman İşletme Müdürü Erol Gök, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Kadri Topçu da hazır bulundu. Boyabat Orman İşletme Müdürlüğü Biyolojik Müdahale Laboratuvarı Sorumlusu Biyolog Gülçin Yılmaz tarafından katılımcılara, üretilen böcekler hakkında teknik bilgi verildi. Daha sonra üretilen yırtıcı böceklerin larvaları ve erişkinleri ayrı ayrı doğaya bırakıldı.


Bürnük Orman İşletme Müdürü Erol Gök, köknar kabuk böceklerinin ormanlara yangınlar kadar büyük zarar verdiğini söyledi. Erol Gök, "Bürnük Orman İşletme Şefliği 35 bin hektarlık alandan oluşmaktadır. Son yıllarda köknar ormanlarında kabuk böceği musallatı başlamıştır. Küresel ısınmayla birlikte, yazların çok sıcak geçmesi ve kuraklığın artması köknar kabuk böceğinin çoğalmasına neden olmuştur. Bu böceklerin en az yangınlar kadar zararı var" dedi.
Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Kadri Topçu ise Sinop'ta bir yıl içerisinde böcekler nedeniyle kurumaya yüz tutan 80 bin metreküp köknar ağacının kesildiğini hatırlattı. Ormanlara yangınlardan daha fazla zarar veren kabuk böceklerine karşı savaş başlattıklarını ifade eden Topçu, bu böceklerin biyolojik yöntemle yok edilmesi amacıyla ilk etapta bin adet yırtıcı böcek üretilerek doğaya bırakılacağını söyledi. Topçu, "Şu anda yaklaşık 400'ünü doğaya bırakıyoruz. Gelecek yılki hedefimiz 2 bin
yırtıcı üretmek. Her yıl artan şekilde mücadelemiz sürecek. Kimyasal yöntemlerin doğaya verdiği zararlar düşünüldüğünde bu yöntemle doğaya zarar vermeden mücadele yapılmaktadır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 09:46:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?