22
Aralık
2024
Pazar
SİNOP

Sinop, tarihin geleceğine ev sahipliği yapıyor

Tarihi Kentler Birliği (TKB) toplantısı Sinop’ta başladı. Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, birlik içindeki kentlerin tarihini koruma noktasında şantiye gibi çalıştığını söyledi.

22 Mayıs 2005 tarihine kadar devam edecek olan ve Sinop Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya AK Parti Sinop Milletvekili Mustafa Öztürk, Vali Zeki Şanal, Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, TKB Danışma Kurulu üyeleri ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile çok sayıda ilgili katılıyor.

Toplantının ev sahipliğini yapan Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, Sinop İli’nin tarihini anlatarak başladığı konuşmasında Sinop’un tarihi bir birikime sahip olan ve bir çok medeniyete ev sahipliği yapan kültürel bir coğrafya olduğunu söyledi.

Sinop’un tarihi kentler birliğine katılması ile birlikte ildeki tarihi mirasın korunması konusunun hız kazandığını belirten Yılmazer, tarihi mirasın önemine değinerek, "Sahip olduğumuz kültür varlıkları, Anadolu’nun binlerce yıl öncesinden bu güne kadar gelmiş geçmiş çok çeşitli uygarlıklardan bize miras kalan değerlerdir. Eski uygarlıklar ülkemizin geçmişine ait oldukları için benimsenmekte ve gelecek kuşaklara bırakılacak birer miras olarak korunmaktadır. Ülkemizdeki tarihi kentlerin yönetimlerini bir araya getirerek tarihi kent dokularının korunmasında iş birliğini, tarihi kentlerimizin arasında bilgi, birikim, deneyim alışverişini sağlamak, bu kentlerimizin arasındaki kentsel, kültürel ve doğal mirasın bir ortak miras bilinci ile yaşatılması amacı ile kurulan Tarihi Kentler Birliği, yurdun dört bir tarafında kimliğini arayan kentlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu süreçte ülkenin her bir köşesinde kentinin tarihsel ve kültürel kimliğini saptama ve yaşatma gayreti içinde şantiye gibi çalışan kentlerimize yerel yönetimlerimize tanık oluyoruz" dedi.

Tarihi Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise toplantının amacının ülkedeki doğal varlıkların korunması ve yerel yönetimlerin bu durumu sahiplenmesi olduğunu ifade etti.

Belediyelerden Avrupa Birliği fonlarından yararlanılması için proje hazırlamalarını isteyen Özhaki, "Anadolu toprakları, bakıldığında baştan sona bir açık hava müzesi gibidir. Dünyada hiçbir milletin sahip olmadığı değerlere sahibiz. Hiçbir ülke, istese de bu kadar zenginliğe sahip olamaz. Ama tarihimizle övündüğümüz halde değerlerimizi koruma noktasında o kadar hassas ve ciddi değiliz. Ancak yok etme konusunda yağmacılar bir taraftan, belediyeler bir taraftan adeta birbirimizle yarışırız. Şimdi Tarihi Kentler Birliği ile birlikte yerel yönetimler bir uyanış içerisindeler. Tarihlerini koruma noktasında kendileri ile yarış içerisindeler" diye konuştu.

Özhaseki, ayrıca 50 üye ile yola çıktıklarını ve şu anda Türkiye’nin değişik yerlerinden 160 üyeleri olduğunu belirterek, ilginin her geçen gün arttığını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 17:11:28
Güncelleme :25 Mayıs 2005 Çarşamba 20:00:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?