Sanatseverler, "Sinopale" kapsamında Tarihi Sinop Cezaevi'nin bahçesinde yatarak sessizlik terapisi yaptı.
Açık ve kapalı alanlarda sergiler, yerleştirmeler, interaktif program ve performansları kapsayan 'Sinopale 2. Uluslararası Sinop Bienali' ilginç performans gösterileriyle sürüyor. Türkiye'de sadece İstanbul, Sinop ve Çanakkale'de 2 yılda bir düzenlenen kültür etkinliği bienallerden biri olan Sinopale kapsamında, Tarihi Sinop Cezaevi'nin çocuk ıslahevi bölümünde Hollandalı sanatçı Rob Sweere tarafından çok farklı ve ilginç bir performans gösterisi gerçekleştirildi. Birlikte düşünme ve hissetme projesi olan "sessiz gökyüzü" adlı performans Türkiye'de ilk defa Sinop Bienali'nde uygulandı. Çocuk Islahevi'nin bahçesinde sessiz bir biçimde yarım saat yatan 40 kişi, sessizliğin ve gökyüzünün insan ruhuna katacağı enerjisini elde etmeye çalıştı. Sanatçı Rob Sweere ise sessizlikle bütünleşen sanatseverlerin, görüntü ve fotoğraflarını çekti. Performans bitiminde Rob Sweere, katılımcılara tek tek sessizlik sırasında neler düşündüklerini sorarak röportaj yaptı.
Performans sırasında kendisinin de çocukluğuna gittiğini belirten Sinopale Sanat Yönetmeni Prof. T. Melih Görgün, 30 dakika boyunca sanatçının katılımcılardan her şeyi düşünmelerini ve bu süre zarfında bireylerin kendi başlarına kalmalarını istediğini söyledi. Görgün, "Bu 30 dakikalık süre kendimize aitti. Sanatçı bu performansı dünyanın birçok yerinde gerçekleştirdi. Türkiye'de ise ilk defa Sinop Bienali'nde gerçekleştirildi. Şu anda içinde bulunduğumuz yapı, uzun yıllardan beri hapishane olarak kullanılmış olan genel yapının çocuk kısmı. Burada sanatçı çocukların masumiyeti ile de bir ilişki kurmaya çalıştı. Bizde 30 dakikalık masumluk anımızı burada yaşadık" dedi.
Eski bir hapishanenin içerisinde olmanın insanları başka başka düşüncelere sevk ettiğini belirten Rob Sweere ise, performans sırasında hapishanenin vermiş olduğu, yaşattığı etki ve deneyimin diğer mekanlara nazaran çok daha farklı olduğunu söyledi. Sweere, "Bu nedenle benzeri mekanları kullandığımızda melenkoli bir durumla da karşı karşıya kalabiliyoruz. Proje sessiz olma durumunu içeriyor. Bu çok iyi bir biçimde başarıldı. Proje ile sessizliğin bizim ruhumuza katacağı enerjiyi elde etmeye çalışıyoruz. Çok büyük bir grubun performansa katılmasından çok memnunum. Performansa ait fotoğraflar bulunduğumuz tarihi mekanın sergi alanında yer alacak. Projenin devamını sağlayacağız. Buradaki fotoğraf ve görüntüler diğer ülkelerde de gösterilecek" diye konuştu.
Gösterinin bir başka ayağı daha önce Hollanda'nın Terschelling Adası'nda da yapılmış, Oerol Tiyatro Festivali'nin 25. yılı onuruna bir araya gelen 2 bin kişi, kumsalda 25 dev halka oluşturarak, Rob Sweere'ye göre gökyüzüyle sessizce sohbet etmişti.