Karadeniz'deki hamsi ve çaça varlığının tespiti ve geleceğe dönük stoklarının artırılmasına yönelik amacıyla ''Karadeniz Ekosisteminin Düzeltilmesi İçin Biyolojik Türlerin Kullanımı'' adında uluslararası bir araştırma başlatıldı.
Karadeniz'e kıyısı olan Türkiye, Ukrayna ve Bulgaristan'dan 20 bilim adamının katılımı ile başlatılan proje kapsamında Ukrayna, Bulgaristan ve Sinop kıyılarında yakalanan hamsilerin tüm morfolojik özellikleri ile boy ve ağırlık ilişkileri hesaplanıyor.
Proje kapsamında NATO'nun benzer projelere sağladığı desteklerden de yararlanılacak. Proje tamamlandığında hamsi ve çaça balıklarının varlığının bugünkü konumunun belirlenerek verilerin oluşturulması ve geleceğe dönük stoklarının artırılmasını amaçlıyor. Projede Türkiye adına Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Bulgaristan adına Varna Balıkçılık Kaynakları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ivan Dobrovolov, Ukrayna adına da Güney Denizleri Biyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Georgy Shulman ve ekibi görev alıyor.
Projenin 2 yıl süreceğini belirten Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bat, projenin NATO tarafından desteklendiğini belirterek, "Hamsilerin tüm morfolojik özellikleri ile boy ve ağırlık ilişkileri hesaplanması ardından yağ analizleri ile birlikte yağ asitleri miktarları çıkartılarak stok tespiti yapılacak. Daha sonra elde edilecek verilerle stok yönetimi ile ilgili olarak büyük bir done ve veri tabanı oluşacak. Bu veri tabanı karar alıcı mercilere büyük bir dona oluşturacak" dedi.