Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Levent Bat, Avrupa'nın üçte birinin kanalizasyonunun Karadeniz'e boşaldığına dikkat çekerek, "Denizlere dökülen veya boşaltılan kirleticiler, deri hastalıkları, amipli dizanteri, sarılık, tifo, kolera gibi tehlikeleri beraberinde getiriyor" dedi.
OMÜ Sinop Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Levent Bat, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler tarafından bilinçsizce denize boşaltılan atıkların, ekolojik tahribat yanında insan sağlığı açısından da büyük risk taşıdığını belirterek, atıkların Karadeniz için büyük tehdit oluşturduğunu ve beraberinde birçok tehlikeli hastalığı getirebileceğini söyledi. Doç. Dr. Bat, Avrupa'nın neredeyse üçte birinin kanalizasyonunun Karadeniz'e boşaldığına dikkat çekerek, 17 ülkenin olduğu bölgede 3 başkent ve 160 milyon insan bulunduğunu ifade etti.
vrupa'nın Tuna, Don, Dinyeper gibi büyük nehirlerinin Karadeniz'e aktığını hatırlatan Bat, "Karadeniz'de, bazı yerlerde atıklar doğrudan denize veya çevre bakımından önemli sazlıklara boşaltılmaktadır. Tanker kazaları ve tankerlerin atıkları da petrol kirlenmesine sebep olmaktadır. Karadeniz'in çevresi, biyo çeşitlilik, doğal alanlar, balık kaynakları, estetik ve dinlenme değeri ve su kalitesi bakımından önemli ölçüde kirletilmiştir" diye konuştu.
Karadeniz'in balıkçılık, turizm ve mineral kaynağı olmasının yanında ucuz bir nakliye yolu ve katı ve sıvı atıkların atıldığı uygun bir yer olarak kullanıldığını belirten Doç. Dr. Bat, "Karadeniz'de kirlilik özellikle büyük kentler ve sanayi bölgelerinin yakınlarındaki kıyılarda hissedilir düzeydedir ya da önemli endüstriyel bölgelerden atıkla yüklenen nehirlerin ağızlarındadır. Denize akan kimyasal maddeler planktonda, midye, istiridye, yengeç gibi yumuşakça ve kabuklu organizmalarda ve balıklarda birikmektedir. Biyolojik birikimi olan organizmalar direkt olarak tüketilerek veya besin zinciri yoluyla insan vücuduna girdiğinde sinir sistemine ve organlara zarar verebilir, hatta ölümlere de neden olabilir. Yine denizlere dökülen veya boşaltılan bu kirleticiler deri hastalıkları, amipli dizanteri, sarılık, tifo, kolera gibi tehlikelere yol açmaktadır. Bu kimyasal maddeler, özellikle petrol ürünleri balıkları da değişik şekilde etkilemektedir" şeklinde konuştu.