Karadeniz Bölgesi’nde, Sinop İline bağlı bir ilçe olan Dikmen, batısında Gerze, doğusunda Yakakent, güneyinde de Durağan ilçeleri ile çevrilidir. Dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olan ilçe, Sinop’un güneydoğusunda, çam ormanları ile kaplı alanda yer almaktadır. İlçenin kuzeyini Küre (İsfendiyar) Dağlarının uzantısı olan Göktepe ile Kiraz Dağları engebelendirir. İlçe merkezi de Güzelceçay (Kanlıçay) vadisinde kurulmuştur.
İlçe topraklarında büyük akarsu kaynakları bulunmamakla birlikte, Güzelceçay ile Abdest Deresi yöreyi sulamaktadır. Gökçeçay’ın suladığı alan geniş bir ova niteliğindedir. Deniz seviyesinden 210 m. yüksekliktedir. İl merkezine 73 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 467 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre, toplam nüfusu 9.470’tir.
Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan ilçede çam ormanları büyük bir yer tutmaktadır. Yüksek kesimlerde meşe, köknar, gürgen, kayın ve kavak ağaçları bulunmaktadır.
İlçede ılıman Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.Her mevsim yağış alır. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 derecedir. En sıcak ay Temmuz en soğuk aylar ise Ocak ve Şubattır.
İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında, arpa, buğday, mısır, yulaf, tütün, yem bitkileri, elma, armut, erik, ayva, kiraz, fındık ve cevizdir. Bunun yanı sıra her türlü sebze yetiştirilmekte olup, seracılık da yapılmaktadır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanında kümes hayvancılığı ve arıcılık da yapılır. Güzelceçay mevkiinde mevsimlik olarak faaliyet gösteren balık ürünleri fabrikaları, balık unu, yağ fabrikası ile tavuk üretim çiftliği bulunmaktadır. Göktepe civarındaki ormanlık arazi köylülerin belli başlı geçim kaynakları arasındadır.
Dikmen’in İlkçağ tarihi ile ilgili kesin ve yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak, Sinop ve Gerze tarihi ile paralellik gösterdiği sanılmaktadır. Buna göre Antik Çağda Paflagonya bölgesi içerisinde yer alan Dikmen yöresinde Hititler, Miletos göçmenleri, Pontus Rum İmparatorluğu hüküm sürmüştür. XI.yüzyılın sonlarında Danişmendoğulları egemenliğine giren yöre, 1204’te Anadolu Selçuklularının, 1259’da Pervaneoğullarının, 1292’de Candaroğullarının yönetiminde kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon ele geçirdiği 1461 yılında, Sinop ile birlikte burası da Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Bugünkü Dikmen’in bulunduğu yerde, 1789 yılında yapılan bir caminin çevresinde yerleşim başlamıştır. Çevre köyleri buradaki camiye Yeni Cuma ismini vermiş ve zamanla burası yöredeki 30 köyün merkezi konumuna gelmiştir. Osmanlı döneminde nahiye konumundaki bu yerleşim Cumhuriyetin ilanından sonra da bu konumunu sürdürmüş, 1935 yılında nahiye olarak teşkilatlandırılmıştır.1989 yılında Gerze ilçesine bağlı Dikmen (Kırçal), Çorak ve Dumanlı köyleri birleştirilerek Belediye teşkilatı kurulmuş, 1990 yılında da Sinop’a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçede günümüze gelebilen herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Ormanlık alanlarda ve dere kenarlarında piknik ve mesire yerleri vardır.
Kenthaber Kültür Kurulu