21
Kasım
2024
Perşembe
TÜRKELİ - SİNOP
Belediye Sayfaları
Nufus
198.412
Yüz Ölçümü
5.657
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
14.263
Yüz Ölçümü
295
Belediye Sayısı
33
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Türkeli Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nde, Sinop İli’ne bağlı bir ilçe olan Türkeli, doğusunda Ayancık, batısında Kastamonu Çatalzeytin ilçesi, güneyinde Kastamonu ve Taşkoprü ilçesi, kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. Türkeli Küre (İsfendiyar) Dağlarının Karadeniz’e ulaştığı yerde, kıyıda kurulmuştur. Kıyı boyunca dar düzlükler halinde olmasına karşılık arazide, içeriye doğru gidildikçe ormanlarla kaplı yükseltiler bulunmaktadır.

İlçe topraklarını Cible Çayı, Akçay Çayı, Helaldı Çayı sulamaktadır. Yüzölçümü 295 km2 olup, toplam nüfusu 21.479’dur.

İlçe orman bakımından ilin en zengin ilçelerinden birisidir. Zindan ormanlarında çam, köknar, kayın, gürgen, meşe, defne, kestane, kavak ve dişbudak başlıca ağaç türleridir. Orman diplerinde sarı ve mor renkli orman gülleri bulunmaktadır. Kıyılarda Akdeniz ve Karadeniz iklimi karışık durumda olduğu için yaz ve kış yaprağını dökmeyen kısa boylu bodur ağaçlar yer almaktadır.

İlçe batı ve doğu Karadeniz iklim özelliklerinin geçiş noktasında olup, Yaz ve kış sıcaklık ortalamalarında büyük farklılıklar görülmektedir.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, ormancılık ve küçük ticarete dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünlerin başında; buğday, arpa, mısır, ceviz, kestane, elma, armut, kiraz, üzüm, incir, dut, zeytin, erik gelmektedir. Ayrıca ilçede her tür sebze yetiştirilmektedir. Hayvancılık aile içi tüketimine yöneliktir. Arıcılık da yapılmaktadır. 1999 yılında Hacıköyü’nde kurulun devekuşu çiftliği, Çatak-Örencik Köyü’nde ve Gökçealan Köyü’nde alabalık tesisleri kurulmuş olup, ilçe ekonomisine katkıları sürmektedir. İlçede pek çok türde balık bulunmakta ve avlanmaktadır. Bunlar, hamsi, istavrit, palamut, kefal, dil balığı, izmarit, tirsi ve hatta mersin balığıdır. İlçedeki akarsularda da tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır.

Sanayi kuruluşu olarak, parke, cam, tekstil ve tel fabrikaları ile kereste, mobilya atölyeleri bulunmaktadır.

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili yazılı kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. İlçenin ne zaman ve kimler tarafından da kurulduğu bilinmemektedir. Ancak çevresinde bulunan diğer ilçelerle aynı tarihe sahip olduğu sanılmaktadır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Ayancık ilçesine bağlı olan Türkeli, 1957 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçeye 5 km uzaklıktaki Oymayaka Köyü Güllüsu sahili, Zindan ormanları ve bu ormanda yer alan Çatak yaylaları yörenin doğal güzellikleri olup, dinlenme ve mesire yerleri arasındadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.türkeli.bel.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 15:37:21

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR