İç Anadolu Bölgesi’nde Tokat İli’ne bağlı bir ilçe olan Yeşilyurt, doğusunda Tokat merkez ilçe, güneyinde Sivas, batısında Sulusaray, kuzeyinde de Artova ilçesi ile çevrilidir. İlçe etrafı dağlarla çevrili Artova-Sulusaray kıvrımında yer almaktadır. Tokat’ın güneybatısında yer alan Yeşilyurt’un kuzey kesiminde düzlükler yer almaktadır. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarının kuzeyini Deveci Dağları’nın uzantıları ile güneyini Çamlıbel Dağları engebelendirir. Bu dağlar arasında kalan vadi tabanı yerleşim alanlarını oluşturmaktadır.
İlçe topraklarını Yeşilırmak’ın kollarından Çekerek Çayı ile Özdere Suyu sulamaktadır. İl merkezine 56 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.050 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 207 km2 olup, toplam nüfusu 14.111’dir.
Orta Karadeniz Bölgesinde yer almakla beraber, İç Anadolu Bölgesine çok yakın bulunduğundan, Karadeniz iklimi ile karasal iklim arası geçiş iklimi görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar Karadeniz Bölgesi’ne göre daha soğuk geçer.
İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında patates, şeker pancarı ve baklagiller gelmektedir. Hayvancılıkta ise aile içi tüketimine dayalı küçük ve büyükbaş hayvan yetiştirilmektedir.
İlçe 13 haneli Musaköy’de kurulmuştur. 1864’de Kafkas göçmenleri, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşları sırasında Kars, Erzurum, Bayburt ve Artvin yöresinden gelen göçmenlerin yerleştirilmesi ile hane sayısı 80’e ulaşmıştır. 1932 yılında Sivas-Samsun demiryolunun açılması ve burada istasyon binasının yapımı ile önem kazanmış ve çevrede yapılanma artmıştır.
Musaköy’ün 1972’de Belediye teşkilatı kurulmuş, 1982’de ismi Yeşilyurt olarak değiştirilmiştir. 1984-1986 yılları arasında Afgan ve Türkmen göçmenlerinin (114 hane) buraya yerleştirilmesi ile nüfusu artmış ve 1987 tarihinde de ilçe konumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.tokatyesilyurt.sitemynet.com adresinden alınmıştır.