Özelleştirme İdaresinin 16 Ekim 2002 tarihinde açtığı ihaleyle SEKA Balıkesir İşletmesini 1.1 milyon dolara alan Albayrak Şirketler Grubu, tesislerin peşkeş çekildiği yönündeki iddialar üzerine açıklama yaptı.
Balıkesirde bir basın toplantısı düzenleyen Albayrak Şirketler Grubu Proje Koordinatörü Kurtuluş Öğün, ihale aşaması, işletmenin bugünkü durumu ve gelecekle ilgili düşüncelerini açıkladı. Hiçbir zaman kapalı kutu olmadıklarını belirten Kurtuluş Öğüt, büyük bir heyecanla fabrikayı açmayı planlarken çıkan engellerin kendilerini demoralize ettiğini söyledi.
Bursa 2. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurmasıyla alakalı itirazların Danıştay 13. Dairesinde görüşüldüğünü ve yargının vereceği nihai kararı beklediklerini kaydeden Öğün, Albayrak Şirketler Grubunun Balıkesirdeki bu fabrika için ilk ve son şans olduğunu vurguladı.
2002 yılında dönemin ilgili Bakanı Yılmaz Karakoyunlu tarafından yabancı bir firmaya yaptırılan fizibilite araştırmasından bahseden Öğün, "İhalelerde başarısız olunması sebebiyle piyasalarda ortaklık arayışına gidilmiş, ancak koordinatör İsveç Ekman & Co.AB, yaptırdığı çalışmalar sonrasında, bu işletmenin 1 ABD Doları karşılığında devredilmesi halinde bile karlı bir işletme olarak çalıştırılmasının mümkün olmadığını 27 Eylül 2002 tarihinde yetkililere bildirmiştir" dedi.
Grubun kağıt teknolojisini hiç bilmediği halde böyle bir yatırıma girmesinin çılgınca bir cesaret olduğunu belirten Öğün, Balıkesir kağıt fabrikasının üretime geçmesiyle, kağıt ithalatı yapan bir medya patronunun piyasadaki etkinliğinin sona ereceğine dikkat çekerek, "Bu ithalatın çok karlı olduğunu söyleyebilirim. Bunun bir kısım basın organları sahibi şahsiyetler tarafından yapıldığını düşünürsek, bu kişilerin kontrol ettiği gazetelerde özellikle Balıkesirin Albayraklar şirketine peşkeş çekildiği, batırıldığı, çalıştırılmayacağı gibi ifadelerin yer alması pek tesadüf değildir. Bu fabrika yılda Balıkesirin tamamı kadar elektrik tüketmektedir. Kimseyi silah zoruyla bu ihaleye katılmaktan alıkoyamazsınız. Albayrak Şirketler Grubunun sahipleri cesaret sahibi ve kimsenin girmediği işlere girip başarabilen insanlardır. Kağıt teknolojisi konusunda hiçbir bilgisi olmayan grubun böyle bir yatırıma girişmesini çılgınlık olarak niteleyebilirsiniz" diye konuştu.
"YATIRIM YAPACAĞIZ"
Grubun aklında arsayı almak, teçhizatı hurda diye satmak, binaları yıkmak, buralara apartmanlar dikmek gibi hiçbir düşünce olmadığını kaydeden Öğün, şunları söyledi:
"Söz konusu ihale sonuçlandığında, Albayrak Şirketler Grubu, fabrika için 1.1 milyon dolar teklif vermiştir, bu teklif Özelleştirme İdaresi tarafından onaylanmış ve fabrika Albayrak Şirketler Grubuna devredilmiştir. İşçilerin kıdem ve izin tazminatları dahil o tarih itibariyle fabrika şirketimize 2.1 milyon dolara mal oldu. Toplam alanı bin 700 dönüm olan sadece bin 200 dönümü bize verildi. Böyle bir tesisi işletmek için balıklama atlamadık. Bir kısım danışman ve yabancı ortaklarla değerlendirme yaptık. Yongalama tesisinin modernizasyonu için Finlaniya Medso ve Avusturya Andritz firmalarıyla gerekli görüşmeleri yaptık. 1.3 milyon Euro karşılığı proje konusunda mutabakat sağladık. En büyük sorun elektrikti, elektriği kendi kaynaklarımızla elde etme kararını verdik. Bu kapsamda, Turbomak firmasıyla doğalgazlı turbo jeneratör sözleşmesini 11.3 milyon Euro olarak imzaladık. Hamur hazırlama bölümündeki sorunları gidermek için 1.7 milyon Euroluk, asıl kağıt makinesinin yapıldığı bölümün modernizasyonu için Finlandiya Medso ile 7 milyon 450 bin Euroluk sözleşme yaptık. Şirketimiz mahkeme kararlarına saygılı. Ancak, haklarımızı da hukuk yoluyla aranması gerektiğinin de bilincindeyiz. Söz konusu sebeplerle şirketimiz, Özelleştirme İdaresi tarafından kendisine ulaştırılan iade taleplerini saygıyla karşıladı. Fakat elektrik, su , idare vs. şu anda aylık masrafı asgari 60 milyar liranın geriye ödenmesini talep etmek de bizim hakkımız. Bizim burası için taahhütlerimiz 150 milyon Euoru. Albayrak Şirketler Grubu, Balıkesir kağıt fabrikası için bana göre ilk ve son şanstır. Beklentimiz, kararın ülkenin ve Balıkesirin menfaatleri doğrultusunda gerçekleşmesidir. Bu kararla ya üretime başlanacak veya fabrika hurda olarak satılacak".
"BAŞBAKAN İLE AKRABALIK GURUR VERİR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Albayrak Şirketler Grubu sahiplerinin ilişkilerinin yanlış yorumlandığını ve bunun aileyi çok rahatsız ettiğini belirten Kurtuluş Öğün, "Başbakan ile akraba olmak mutluluk ve onur verici bir olaydır. Ama, doğru olmayan bir yaklaşım insanları rahatsız etmektedir. Sayın Başbakan ile Albayrak Şirketler Grubunun evlilikten kaynaklanan herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Evet, Yeni Şafak Gazetesi Albayrak Şirketler Grubuna ait. Türkiyede bir üretimin başlaması bu ithalatın sona erdirilmesine sebep olacaktır. Hiç kimse karından vazgeçmek istemez. Ki, bunların da bir iki kişi olduğunu ve büyük gazete sahibi olduğunu da hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Ve bunların gazetelerinde de boy boy köşe yazarları sürekli olarak gazetede Balıkesir kağıt fabrikasının Albayraklara boğazdaki bir yalı dairesi fiyatına satıldığını gündeme getiriyorlar. Ama, Balıkesir bu fabrikayı istemiyorsa, bizim için de hiç sorun değil. Albayrak Şirketler Grubunun parasını daha başka yatırımlara kaydıracak bir sürü aktivitesi vardır, bizim için sorun olmaz. Finlandiyadan her gün telefon geliyor, "Sor, ne zaman başlayacağız?" diye. "Sizin için üretime başladık, ekibimiz hazır ne zaman gelsinler" diye soruyorlar.. Biz zaten fırsatçı olsaydık, 22 Haziranda teslim aldık , Ekime kadar 3 ay vardı, burayı çoktan boşaltırdık. Bu proje benim idealim, ailenin de ideali" diye konuştu.
İşletme modernize edildikten sonra çalışacak toplam personel sayısının 695 kişiye ulaşacağını hatırlatan Kurtuluş Öğün, Temmuz 2004 itibariyle üretime başlayıp 375 kişiye de iş vermeyi planladıklarını, yapılan çalışmaların parasal hedeflerinin ise üretime başladıktan sonra bir makine ile yıllık 75 milyon ABD Doları, ikinci makinenin devreye girmesi ile de 200 milyon ABD Doları olduğunu bildirdi. Öğün, ancak şirketin çalışmaları sürerken, Bursa 2. İdare Mahkemesinin 15 Ekim 2003 tarihinde değer tespit komisyonunca belirlenen piyasa kapitalizasyon değerinin 51.2 milyon ABD Doları olduğu, bu yüzden kamu zararı oluştuğu kanaatiyle satışın iptal edildiğini anlattı.
Şirket avukatı ise, ihalenin ardından devletle imzalanan satış sözleşmesinde buranın tekrar kağıt fabrikası olarak işletileceğine dair ağır ve önemli maddelerin yer aldığını, istense dahi buranın amacı dışında zaten kullanılamayacağını, yargı aşamasında kendilerinin daha dava açma haklarının saklı tuttuklarını belirtti. Kurtuluş Öğün, yargı kararının aleyhte çıkması halinde Balıkesir için ayırdıkları 150 milyon Euoruluk kaynağı Konyadaki projelerine aktarabileceklerini söylerken, Balıkesir Seka fabrikasının tekrar ihaleye çıkarılması halinde son defa girebileceklerini de sözlerine ekledi.
BEN KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KAĞIT VE SELÜLOZ TEKNOLOJİSİ OKUMAKTA OLAN BİR ÖĞRENCİYİM.MEZUN OLDUKTAN SONRA ŞİRKETİNİZDE ÇALIŞMAZ İSTİYORUM AMA ŞU SON DÖNEMLERDE KAĞIT SANAYISINE ÇOK BÜYÜK BİR DARBE VURULDU BUNUN SEBEBİ ÖZELLEŞTİRME BİZİM ÜLKEYE YAPILAN OYUNLAR DEVLET GÖZETİMİNDE OLAN FAB.KALARI ZARAR ETTİĞİNİ GÖSTERİP ÖZELLEŞTİRMELERİ
sayın müdüriyete ben bandırma ayyılıdız anadolu lisesi ögrencisiyim okulumuzda çevreçi bir kmpanya başlattık eski kitaplarımızı toplayıp geri dönüşüme yollamak istiyoruz eğer sizde bu konuda bize yardımcı olursanız okulumuza ve biz aydılık gelecege yol açmış olursunuz arz ederim şimdiden bana yardımcı oldugunuz için teşekkür ederim