Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümü düzenlenen törenlerle coşku içinde kutlandı.
Kurtuluş törenleri sabah Atatürk Anıtı'ndaki törenle başladı. Vali Selahattin Hatipoğlu, Belediye Başkanı Sabri Uğur ve Garnizon Komutan Vekili Ordudonatım Öğretmen Albay Mehmet Sırrı Bekişli, Anıta çelenk sunduktan sonra Büyük Önder Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı ile göndere bayrak çekilen Anıttaki törenin ardından Vali Hatipoğlu, beraberinde Belediye Başkanı ve Garnizon Komutan Vekili ile birlikte mülki ve askeri erkanın tebriklerini kabul etti. Daha sonra Garnizon Komutanlına Subay Orduevi'nde şükran ziyaretinde bulunuldu. Bu törenlerin ardından Atatürk Stadı önündeki resmi geçit merasimine geçildi. Buradaki tören ise Vali, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutan Vekilinin halkın ve tören birliklerinin bayramını selamlamalarıyla başladı. Şehrin temsili olarak düşmandan kurtuluşunun canlandırıldığı müsamerede silahlı milisler havaya ateş açtılar. Daha sonra kurtuluşun sembolü olarak üzerinde bayrak bulunan genç kız kurtarıldı. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Başkanı Sabri Uğur, işgal döneminde Anadolu'daki ilk silahlı mücadeleyi başlatan Balıkesir'in Kuva-yi Milliye'nin de öncüsü bir il olduğunu, bugün 86 yıl önce gerçekleşen kurtuluş gününün büyük coşku ve heyecanını ilk günkü gibi yaşadıklarını ifade etti.
"TÜLÜ TABAK" GELENEĞİ
Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yılı münasebetiyle düzenlenen törenler coşkulu ve heyecanlı olduğu kadar renkli görüntülere de sahne oldu. Folklor gösterilerinin yer aldığı tören geçidine, bayrak ve flama grubunun ardından milis birliği, kurtuluş sembolü, top mermisi taşıyan kağnı arabası ve kadınlar, muharip gaziler, askeri birlikler, izciler ve yavrukurtlar, öğrenciler, büyük bayrak altında birlik ve beraberliği temsil eden asker ve polislerden oluşan grup, sporcular, belediye teşkilatı ile resmi kuruluşlar, esnaf odaları ve özel kuruluşlar katıldı. Esnaf Odaları Birliği'ne bağlı Tabakhane Dericilerini temsilen yıllardır gelenek haline getirilen, "Tülü Tabaklar" resmi geçit töreninin en dikkat çekici grubu oldu. Vücutlarının her tarafı siyaha boyanmış olan ve üzerlerindeki deri kıyafetlerle korkunç bir görünüme sahip olan Tülü Tabaklar, at üzerindeki reisleri ve ellerinde bayraklarla protokolü selamlayıp, oyun oynadı. Resmi geçidin ardından kurtuluş bayramını izlemeye gelen vatandaşların üzerlerine koşarak onları korkutan Tülü Tabaklar, yakaladıkları insanların yüzlerini de kendileri gibi karaya boyayıp eğlendi. Bazı vatandaşlar korkuya kapılıp çığlıklar atarken, bazıları da gülmekten kendini alamayıp yere yığıldı. Tülü Tabakların ardından törendeki kukla deve de aynı şekilde vatandaşları eğlendirdi.
Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşu münasebetiyle düzenlenen resmi törenler öğle saatlerinde biterken, kurtuluş coşkusu bazı etkinliklerle gece yarısına kadar devam edecek. Belediye Bandosu şehir meydanında bir konser verecek. Daha sonra Namık Kemal İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibi akşam saatlerinde Toplu Taşıma Merkezi'nde gösteri yapacak. Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Bölge Bando Komutanlığı da Atatürk Parkı'nda iftar vaktinden önce yarım saatlik bir konser verecek. Son olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Bölüğü de teravih namazından sonra Atatürk Parkı'nda bir konser verecek. Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluş törenlerine Vali Selahattin Hatipoğlu, Belediye Başkanı Sabri Uğur, Garnizon komutan Vekili Albay Mehmet Sırrı Bekişli, milletvekilleri İsmail Özgün, Edip Uğur ve Ergün Aydoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, Baro Başkanı Muzaffer Mavuk, diğer askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.