Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, kanatlı eti pazarının ortasında bulunan Türkiye'deki üreticilerin yeterli teşvik alamadığı için dünya ülkeleriyle rekabet edemediğini belirterek, ihracat desteklerinin tatminkar ölçüde arttırılması gerektiğini söyledi.
Yaptığı basın açıklamasında Türkiye'deki kanatlı eti pazarının durumuna değinen Halit Sezgin, Türkiye'de canlı tavuk üretim maliyetinin Avrupa Birliği'nin üzerinde, ABD ve Brezilya'nın ise iki katına yakın olduğunu belirtti. Türkiye'de ihracat desteklerinin arttırılması gerektiğine işaret eden Sezgin, "Üretim maliyetlerimiz yüksek olmasına rağmen ihracat iade destekleri de devamlı azalmaktadır. 2001 yılında ton başına 56,6 dolar destek verilirken, 2002 yılında 51,8 dolar, 2003 yılında 51 dolar, 2004-2008 yıllarında ise yarı yarıya düşerek 26 dolar olarak uygulanmıştır. Buna karşılık mevcut pazarda rekabet ettiğimiz Avrupa Birliği'nde ise 2005 yılında ton başına 283 dolar olarak başlayan ihracat desteğinin her yıl arttığı, 2008 yılında 853 doları ile 26 dolar olarak destek veren ülkemizin yaklaşık 33 katına ulaştığı görülmektedir. Bu şartlarda rekabet etmemiz gerçekten çok zordur. Bu nedenle ihracat destekleri mutlaka tatminkar ölçülerde artırılmalıdır.
Ülkemiz Avrupa ve Ortadoğu gibi iki önemli ithalat merkezinin arasında bulunuyor. Dünya kanatlı eti dış ticaretinin üçte birlik kısmı ise Türkiye'ye komşu ülkelerde ve Ortadoğu pazarında gerçekleşiyor. Ülkemiz kanatlı eti pazarının tam göbeğinde durmasına rağmen yeterli teşvik alamadığı için dünya ülkeleriyle rekabet edemiyor. Çünkü diğer ülkeler ihracatlarını bizden kat kat fazla destekliyor. ABD ve Rusya'da, ihracat desteği yaklaşık 600 dolar iken, AB'de 525 ila 310 avroyu buluyor. Ülkemizde bu konudaki teşvikten sağlanan sadece 26 dolardır" dedi.