22
Aralık
2024
Pazar
BALIKESİR

Eti Maden işçilerinden AB'ye bor tepkisi

Avrupa Birliği'nin (AB), bor madenini tehlikeli maddeler kategorisine almasına, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Eti Maden İşletmeleri Bor ve Asit Fabrikası işçileri ve Petrol İş Sendikası üyeleri tepki gösterdi.

Bandırma'daki fabrika girişinde mesai bitiminden sonra toplanan yaklaşık 200 işçi alınan kararı ve fabrikayla ilgili diğer anlaşmazlıkları protesto etti. İşçiler adına basın açıklaması yapan Petrol İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, AB'nin aldığı kararın bilimsel dayanağının olmadığını belirterek, bunun bor madenlerini ele geçirme planı olduğunu öne sürdü.

Fabrikalarında yapılan araştırmalarda işçilerin maruz kaldığı bor miktarının dünya standartlarının bile çok altında olduğunu belirten Gökdeniz, "Borların üzerinde türlü oyunlar oynanıyor. En sona AB bor madenini ikinci sınıf kimyasallar kategorisine aldı. Borlar hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmada tehlikeli boyutta demektir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmayla tehlike görüldüğünde birinci sınıfa alınıyor. Bunun bilimsel bir dayanağı yok. Bu ancak ihracatı zayıflatmak borları zarar ettirmek, satışı engellemek, zarar ediyor olarak diyerek yok pahasına bor madenlerini ele geçirmektir. Bu operasyon yapılıyor. Buna izin vermeyeceğiz.

Dünya Ticaret Örgütü'nde Eti Maden Genel Müdürlüğü buna itiraz ederek bilimsel raporları ortaya koyacak, bunu engelleyeceğiz. Tekrar 3. sınıf kimyasallar kategorisine aldıracağız. Burada 7-8 sefer araştırma yapıldı, üniversitelerde yapıldı. 8 saatte insan için riskli olan solunan bor miktarı 12 miligram/bor dur. Ancak burada yapılan araştırmalarda 8 saatte 3.06 miligram bor çıkıyor. Hem solunum yoluyla hem de ten temasıyla maruz kalınan bor miktarıdır bu. Riskli bor olan miktarın 3'de
birinden bile azdır. Hayvanlar üzerine yapılan çalışmalarda hangi miktarda bor uygulandığı bile belli değil. Bu borları ele geçirme operasyonudur buna izin vermeyeceğiz. Biz bunun bilimsel dayanağı olmadığını iddia ediyoruz" dedi.

Gökdeniz'in açıklaması sırasında işçiler sık sık 'Borlar halkındır halkın kalacak' şeklinde slogan atarak, alkışlarla protesto ettiler. Öte yandan Gökdeniz, basın açıklamasında fabrikada emekli olan işçilerin yerine yeni işçilerin alınmadığını ve hizmet alım ihaleleriyle işverenin yapması gereken işlerin taşeron firmalara yaptırılmak istendiğini de ifade etti. Gökdeniz, yılbaşından bu yanan fabrikalarından 80 işçinin emekli olduğunu, Genel Müdürlük tarafından 40 işçi alınması talep edilmesine rağmen Hazine'den 23 işçi için onay geldiğini ifade ederek, bir işçinin artık birkaç kişinin yaptığı işi yaptığını ve bunun da iş yüküyle birlikte iş kazaları riskini de arttırdığını savundu. İşçiler basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 20:08:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?