Ege’nin turistik ilçesi Edremit’teki ‘mahalle baskısı’, mayo tabelasının indirilmesiyle sınırlı değil. Parklarda ‘evli-bekâr’ uygulaması var, 47 bin nüfuslu ilçede iki restoran içki satıyor
AKP’li belediyenin mayo tabelasını indirttiği Edremit’te ilçe halkı, ‘mahalle baskısı’ndan şikâyetçi. İddiaya göre parklarda harem-selamlık, evli-bekâr uygulaması hâkim. 47 bin nüfuslu turistik ilçede içki satan iki restoran var, bunlar da cuma günleri saat 15.00’e kadar servis yapmıyor.
Balıkesirin Edremit ilçesinde günün konusu, iddiaya göre belediyenin SP’lilerin şikâyeti üzerine indirttiği mayo tabelası. Ancak Edremitlilere göre ‘mahalle baskısı’ bununla sınırlı değil, ilçe giderek turistik kimliğinden uzaklaşıyor. Edremitliler, ‘mahalle baskısı’ kavramının, dokuz yıl önce MHP’li yerel yönetimin işbaşına gelmesiyle başladığını, AKP’li yerel yönetimin seçimleri kazanmasıyla da hız kazandığını ileri sürdü.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal: “Son yıllarda ilçe insanına farklı bir yaşam biçimi dayatılmaya başlandı. Bir mağazada bulunan mayolu reklam tabelasının indirilmesi bunun magazinsel boyutu. Mahalle baskısı, her alanda var. Toplu yaşanılan yerlerde ‘harem- selamlık’, ‘evli -bekâr’ ayrımları var. Yunus Emre Parkı’ndaki, ‘Aileye mahsustur’ ibareli uyarı tabelaları bunun en bariz örneğidir.”
İşçi Partisi Edremit İlçe Başkanı Ali Dedeler: “Baskı üç yıldır hız kazandı. Faruk Serpil Parkı’ndaki çay bahçelerinde yapılan harem-selamlık uygulaması bunun en açık örneği. Ancak buna rağmen esnafın tepkisiz kalması, sindirilmesi de ayrı bir konu.”
Atatürkçü Düşünce Derneği Altınoluk Şubesi Başkanı Seyfettin Özyer: “İlçe turistik kimliğinden her geçen gün uzaklaşıyor. Tesettürlü otel uygulaması, dokuz yıl önce ilk kez bizim ilçemizden başlamıştı, sayı hızla artıyor.”
Körfez’de Olay Gazetesi yazarı Uğur Tarıman: “Bakkallar bira satışlarını durdurdu. Birçok restoranda ve çay bahçesinde harem-selamlık var. Canlı müzik, saat 23.30 sıralarında susturuluyor. Saat 24.00’de ise restoran, bar ve kafeler kapatılıyor. Birçok eğlence yeri kapısını kapattı.”
Emekli öğretmen Meryem Bulut: “Burada kadın olarak yaşamak zor. Çünkü, sokağa çıplak kollu bir tişörtle çıktığımızda bakışlarla rahatsız ediliyoruz. Bunu yapanların çoğunluğu da bayan. Sokağa çıkarken üzerime kollu, büyük beden gömlek giyiyorum.”
içki bakkalda değil tekel bayiinde satılmaya başlandı tek yaptığınız provakasyon.. bu tüm dünyada böyle heryerde içki satılmaz....