16
Eylül
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Mimarlar Balıkesir' de buluştu

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’nun 39. dönem toplantısı Balıkesir’de yapıldı. 21 şubenin yönetim kurulu başkanlarının katıldığı toplantının andırdan mimarlar, Balıkesir’in eski yerleşim yerlerinden Aygören Mahallesi’ndeki mimari özelliği bulunan eski yapıları inceledi.

Daha sonra, Kuva-yi Milliye Müzesi bahçesinde "Arada kentler" konulu bir panel gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Prof. Dr. Ünal Nalbantoğlu, Balıkesir’in çok zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu vurguladı. 1903 yılında 16 bin, 1940 yılında ise 30 bin nüfuslu olan kentin bugün kültürel parçalanma yaşadığını, Türkiye’deki diğer kentlerde de olduğu gibi Balıkesir’in de modernliğin görkemini ve sefaletini yaşadığını, bunun ise doğrudan kapitalizm ile hızlandırılmış pazar ekonomisi ile doğrudan ilgili olduğunu bildirdi. Nalbantoğlu, günümüz hayat şartlarında insanların kendi öz kültürel mirasına sahip çıkmasının önemini hatırlatarak, "Bellek kaybına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Belleğimizi kaybedersek, tarihimizi, kültürümüzü herşey kaybolur. Belleği bugünün verileriyle dolu olmayan insanlarımızın varlığı çok önemli" diye konuştu.

Prof. Dr. Gürhan Tümer de, İzmir’in de bir ara kent olduğunu söyledi. Tümer, Türkiye’ye gelen her maslahatgüzarın mutlaka İstanbul’u da görmek isteyeceğini, bunun İstanbul’un lider kent olduğunu gösterdiğini belirtirken, buna Fransa’da Paris’i, İtalya’da Roma’yı örnek verdi.
Balıkesir doğumlu olan Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci ise Türkiye’de son zamanlarda hemen her il, ilçe, belde hatta köy yerleşim birimlerinin kendilerini "dünya kenti" diye lanse ettiklerine dikkat çektti. Panelin spot cümlesine de işaret eden Ekinci, "Şimdi Balıkesir’e, İzmir ile Bursa arasında sıkışmış arada kalmış bir kent olarak mı bakılıyor? Yoksa Marmara ile Ege bölgeleri arasındaki bir yer mi olarak bakılıyor? Bu aradalık Balıkesir için kazanç mı, kayıp mı? Bence Balıkesir kazançlı. İstanbul da Asya ile Avrupa arasında bir kenttir. Hem Asya kıtasının, hem de Avrupa kıtasının kültürü var İstanbul’da" dedi.

 

iha-balıkesir
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2004 Cumartesi 12:29:26
Güncelleme :29 Temmuz 2004 Perşembe 13:59:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?