8
Eylül
2024
Pazar
BALIKESİR

Miniklerden eylem: Bize de söz hakkı tanıyın

Balıkesir’de özel bir gündüz bakımevinde kalan çocuklar, Avrupa Birliği’ne (AB) girerken kendilerine de söz hakkı tanınması talebiyle eylem yaptı.

Şehir merkezinde gerçekleşen eylemde temsili olarak yakılan Avrupa ateşine dünyada istemedikleri tüm kötülükleri atıp yakan çocuklar, istedikleri tüm güzel şeyleri de dilek ağacına asarak büyüklerinden talepte bulundular.

Özel Öshim Gündüz Bakımevi’nin, Çocuk Hakları çerçevesinde düzenlediği Avrupa Birliği eylemi, renkli görüntülere sahne oldu. 0-6 yaş grubu 65 çocuğun katıldığı, "The Eorupean Fıre (Avrupa Ateşi)" isimli etkinliğin amacını açıklayan Sosyal Hizmet Uzmanı Musa Arırt, eylemin AB’ye onurlu ve saygın birer üye olarak girmek için tertiplendiğini söyledi. Avrupa Birliği’ni oluşturan ülkelerin birlik oluşumunda 40 yıldan beri çocuklara hiçbir şey sormadığını, bu konuda hiçbir çocuğun söz hakkı olmadığını kaydeden Arırt, "Ama Türkiye’deki çocukların olaya böyle bakmadıkları, çocuk hakları çerçevesinde onlar için karar alınırken mutlaka onlara da sorulması gerektiğini hatırlatıyoruz. Çocuklar taleplerini, "Neden bize soramıyorlar, neden bize bu konuda danışmıyorlar? Bizim geleceğimizle ilgili karar veriyorlar. Biz onurlu ve saygın birer insanız. Bu şartlar altında AB’ye girmeyi talep ediyoruz, istiyoruz" şeklinde ifade ediyorlar" dedi.
Sokak ortasında yakılan ateşte açlık, sefalet, yoksulluk, savaş, terör, işsizlik, yolsuzluk gibi tüm kötülükleri yakan çocuklar, temsili dilek ağacına da barış, sevgi, iyilik, adalet, zenginlik, şeker, çikolata gibi taleplerini asarak büyüklere mesaj verdi.

Miniklerin eylemi sırasında çöp bidonlarından çöp toplayan yaşlı bir kadın ise gazetecilerin ilgi odağı oldu. 5 çocuğundan 9 torun sahibi olduğunu söyleyen 70 yaşındaki Zehra nine, Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı çıktı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğiyle ilgili ne düşündüğü sorulan Zehra Nine, "Türkiye Avrupa’ya girmesin, istemiyorum. Kendi yağımızla kendimiz kavuralım, düşman emrine girmeyelim" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AB’yle ilgili yoğun çabası hatırlatılan Zehra nine, "Ben orasını anlamam, girmesin. Gavurun altına girdik mi zor. Sütümüzü sağıp yiyorlar, çoğunun haberi yok. Avrupa Birliği’ne girip de ne yapacağız oğlum?" diyerek tavrının net olduğunu ifade etti.

Avrupa ateşinde kötülükleri yakıp, AB’ye girerken kendilerine de söz hakkı verilmesini isteyen kreş çocukları, eylemin sonunda belediye bandosunun çaldığı şarkılar eşliğinde gönüllerince eğlendi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği minik eylem, olaysız sona erdi.

balıkesir
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 12:24:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?