Balıkesir Tarım İl Müdürü Rüknettin Ceyhun, Avrupa Birliği'ne (AB) giriş sürecinde Türkiye'deki süt üretimlerinin kayıt altına alınmasıyla alakalı sorun yaşandığını söyledi.
Toprak Geliştirme ve İyileştirme Merkezi'nin (TOGİM) Otel Basri'de gerçekleştirdiği "Verim Artırıcı Ürünlerin Tanıtımı" isimli seminere, İngiltere'de aynı alanda hizmet veren ve bu ülkenin hayvan yemi ve yem katkı ürünleri sanayisinde sektörün önde gelen kuruluşlarından Premier-Nutrition Products Limited besin şirketinden Dış İlişkiler Müdürü Ian Atterbury ve Hayvan Besleme Uzmanı Andrew Pine isimli 2 İngiliz uzman da katıldı. İngiliz uzmanlar "Büyükbaşlarda döl tutma ve yetiştiricilik problemleri" konusunda, İzmir'den gelen Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Güncü, "Büyükbaş hayvancılıkta ısı stresi ve önlemleri", "Süt hayvancılığında ışığın önemi" konularında, Ziraat Mühendisi Ümit Pekmez ise "Verim artırıcı ürünlerin tanıtımı" konusunda davetlilere sunum yaptı. Katılımın yüksek olduğu seminerin açılış konuşmasını yapan Balıkesir İl Tarım Müdürü Rüknettin Ceyhun, Balıkesir'deki tarım ve hayvancılığın ülke ekonomisine sağladığı katkıları anlattı. Ceyhun, "İlimiz, tarım ve hayvancılık alanında ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu katkıyı daha kaliteli ve daha verimli hale getirebilmek için bu tür seminerlere ihtiyaç duymaktayız. Tarımsal ıslahın yolu iyi bir bilgilendirme ve yayın faaliyetinden geçer. Avrupa Birliği'ne girme sürecinde olan ülkemizde üretilen süt miktarlarının büyük kısmının kayıt altına alınmadığı gözlenmektedir. Bu durum, Avrupa Birliği'ne girdiğimiz zaman bize sorun olacaktır. Avrupa Birliği, bizden kayıt altına alınmayan 8 milyon ton sütün hesabını sorar" ifadelerini kullandı.
Rüknettin Ceyhun, Balıkesir'deki hayvancılığın ırk bakımından AB standartlarında olduğunu, mevcut mezbahanelerdeki kesimlerin veteriner hekimlerin kontrolünde ve gıda mühendisleri gözetiminde yapıldığını vurguladı. Balıkesir'de suni tohumlama ile senede 120 bin buzağı elde edildiğini belirten Ceyhun, "İlimizde suni tohumlama yolu ile yılda 120 bin buzağı elde edilmiştir. Çiftçilerimizi bilgilendirip yönlendirmemiz lazım. Yem üreticileri, rekabetten dolayı kalitelerini de artırmaktadır. Balıkesir'de faaliyet gösteren 350 civarındaki kooperatifimizin hiç birisinin borcu bulunmamaktadır. Bu durumumuz ile Türkiye'de örnek teşkil etmekteyiz. Bizlerin, kooperatifçilerimize büyük bir teşekkür borcu vardır" diye konuştu.
Seminerde, hayvan yemlerine katılan vitamin ve yem katkı maddelerinin üretimini yapan Konserve Mikrobiyal Tarım ve Hayvancılık Ürünleri şirketinin uzman ve yöneticileri de bilgilerini davetlilerle paylaştı.
iha
Yayın Tarihi :
7 Temmuz 2006 Cuma 01:38:32