Balıkesir'de günlük 2 bin 300 ton, yılda ise 602 bin ton süt üretildiği, sütteki kalite ve hijyenin artırılmasının son derece önem taşıdığı belirtildi.
Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde başlatılan çalışmanın devam ettiği, köylerdeki üreticilerden süt toplama işlemlerinin daha sağlıklı ve hijyenik olacağı kaydedildi. Balıkesir'deki mevcut süt üretimi ve kalitenin artması için üreticilere her türlü desteği verip, sorunları da çözmeye hazır olduklarını belirten Vali Arslan, "Süt üretiminde toplum sağlığı çok önemli. Alacağımız tedbirler hukuk ve ticaret kurallarına uygun olacak. Biz Balıkesir olarak yaptığımız işin en iyisini yapma arzusundayız. Süt işini en iyi Hollanda yapıyorsa biz de Hollanda'yı yada en iyi kim yapıyorsa onu örnek alacağız. Kalitede, hijyende en iyisi olacağız" dedi.
Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun da süt üretiminde gerekli hijyenik koşulları sağlamakta sıkıntı yaşandığını kaydetti. Ceyhun, "Sütün sanayiciye ulaştırılmasında süt toplama merkezlerinin önemi çok büyük. Sağılan sütün kalitesini düşürmemek için süt mutlaka hemen soğuk zincir uygulamasına geçerek pastörize edilmelidir" dedi. Balıkesir'de sokak sütçülüğünün ayrı bir sektör olduğuna değinen Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, halk sağlığı ve hijyen açısından öncelikle sokak sütçülüğünün önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Ruknettin Ceyhun, "Balıkesir'de 32 bin 747 adet süt üreticisi var. Balıkesir 2009 yılında 602 bin ton süt üretimi ile Türkiye'de birinci il. Geçtiğimiz yıl Balıkesir'de üreticilere 24 milyon TL süt desteği verildi. Balıkesir, hayvancılık ve süt üretiminde Türkiye'de birinci il konumunda. Bu üretim kapasitesini kaliteye de yansıtmalıyız. İyi süt üretip, sağlığa uygun halde vatandaşlarımıza sunmalıyız. Sanayiciler kaliteli süte fiyat farkı da ödüyor. Sütün daha sağlıklı olarak toplanması ve tüketiciye ulaşması için artık geleneksel yöntemleri bırakmalıyız. Köylerden sütleri güğümlerle değil çelik süt toplama kaplarıyla toplamalıyız. Ayrıca sütün kalitesini korumak adına üretimden hemen sonra 2 saat içinde soğuk hava tertibatlı araçlarla sanayiciye ulaştırılmalıdır. Sütteki kalite için ilaçlı hayvanların sütlerini ise ayrı tutulmalı veya hiç satılmamalıdır" dedi.
KOOPERATİFLER SIKINTILARINI ANLATTI
Toplantıya katılan süt birliği, süt üreticileri, kooperatifler ve süt sanayisinin temsilcileri Balıkesir'deki süt üretiminin daha kaliteli ve hijyenik olması için, süt toplama merkezlerindeki soğutma tanklarının sayısının artırılmasını istedi. Haykoop temsilcisi Faruk Özen köylerde üretilen sütte hijyenin sağlanabilmesi amacıyla apar-topar yapılan soğutma merkezlerine işyeri ruhsatı alınamadığını söyledi. Valilikten bu konuda destek istediklerini belirten Özen, "Mevcut süt soğutma tankları hijyen için yeniden düzenlenmeli. Soğutma merkezlerine imar sorunu nedeniyle ruhsat alamıyoruz. Öncelikle bu sorun çözülmeli. Sizin bu konuda vereceğiniz destek ile bir defaya mahsus bu problem aşılmalıdır" diyerek taleplerini iletti.
BALIKESİR'İN SÜT HARİTASI ÇIKARILACAK
Balıkesir Merkez İlçe Tarımsal Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, sütün bol olduğu dönemlerde süt toplayan aracı kuruluşların hijyene dikkat etmediğini öne sürdü. Şimşek, süt üretiminde kalite ve hijyenin daha iyi olması için sanayiciler ve süt toplayan aracı kuruluşların da birliklere destek olması gerektiğini söyledi. Toplantının sonunda soruları değerlendiren Vali Arslan, Balıkesir'in süt haritasının çıkarılması gerektiğini, bunun için gereken çalışmayı yapacaklarını söyledi. Vali Arslan, "Süt varlığımız ve mevcut yerleşim alanlarındaki süt varlığını gösterecek bir süt haritası çıkarılması gerekli. Süt soğutma tanklarının konulması çok lazım olan makul sayıda yerlerin belirlenip bu tankların konulması için gerekli çalışmalar yapılacak. İlaçlı süt toplayan firmalar veya şahıslar varsa bu konuda yapılan denetimlerin sıklaştırılması ve diğer firmalardan da bu konuda bilgisi olan varsa bu konuyu bizimle paylaşmasını istiyorum. Mevcut süt soğutma tanklarının tamamının ruhsatlandırılması hususunda hukuki sorunların aşılması için teknik personele gerekli incelemeyi yaptıracağım" dedi.
Sektör temsilcileri sorunlarının çözümüne yönelik düzenlenen bu toplantı sebebiyle Vali Arslan'a teşekkür ettiler.