AK Parti Balıkesir Milletvekili Operatör Doktor Turhan Çömez, Türkiye'de ilk defa Manyas'ın Kızıksa Beldesi'nde görülen kuş gribiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Kuş Gribi'nin sadece Kızıksa'da değil bölgenin tamamında etkili olabileceğine dikkat çeken Milletvekili Çömez, Romanya'da görülen Kuş Gribi'nin ana kaynağı olarak gösterilen yaban ördeklerinin batıdan Manyas bölgesine gelmekte olduğunu belirterek, hastalığın bu kuşların gelmesiyle birlikte bölgede daha fazla yayılabileceğini ve sadece Kızıksa'da alınan önlemlerin yetersiz olduğu konusunda yetkilileri uyardı.
Bölgede çok ciddi anlamda bir karantina önlemi alınması gerektiğini vurgulayarak alınan tedbirlerin arttırılması gerektiğini söyleyen Çömez, "Sadece Kızıksa'da alınan bu tedbirler yetersizdir. Çünkü gölün etrafında 18 tane köy var. Oysa bunlardan sadece Kızıksa'da karantina uygulanıyor. Bölgeye gelen hastalıklı kuşlar, bölgedeki diğer köylerde bulunan evcil kanatlı hayvanlara da bunu bulaştırabilir" dedi.
Bandırma 6. Ana Jet Üssü'nün Kuş Gribi hastalığının çıktığı bölgeye sınır olduğunu hatırlatan Çömez, virüsün sadece hayvanlarla taşınmadığını, araçlarla da taşınabildiğini belirterek, "İnsanlar üzerindeki kıyafetler dahil araçlarla da bu virüs taşınabilir, yayılabilir. Bölgeye sınır olan Bandırma 6. Ana Jet Üssü'nün de bu bakımdan dikkate alınması gerekiyor" diye konuştu. Kuş Gribi'ne karşı bir aşılama metodu olmadığını da ifade eden Çömez, dolayısıyla böyle bir yöntem için Türkiye'nin alarmda olmasına gerek olmadığını söyledi. Çömez, Romanya'da hastalığın olduğu bölgedeki insanlara yapılan aşıların da normal bir grip aşısı olduğunu söyledi.
"HASTALIK, DOMUZLARDAN VE KEMİRGEN HAYVANLARDAN YAYILABİLİR"
Bölgede köylülerin spor amaçlı domuz avı yaptıklarına dikkat çeken Çömez, "Bölgede avcılık en az bir yıl yasaklanmalıdır. Bölgede avlanılarak arazide bırakılan yaban domuzları bölgedeki kemirgenler aracılığıyla virüsü başka yerlere yayabilirler. Domuz ara konakçı bir hayvandır, hastalanmadan hastalığı taşıyabilir. Bu duruma da yetkililerin ve köylülerin çok dikkat etmesi gerekir" şeklinde konuştu. Bölgede kanatlı hayvanları tedbir amacıyla itlaf edilen köylülerin mağduriyetinin giderileceğini söyleyen Milletvekili Çömez, Maliye Bakanlığı'nın bunun için 500 milyar liralık ödenek tahsis ettiğini açıkladı.
Bandırma İlçe Tarım Müdürü Osman Nuri Kale ile birlikte Kuş Cenneti Milli Parkı'nda incelemelerde bulunan Çömez, Kuş Cenneti'ndeki göçmen kuşların durumunu incelemek üzere Bornova'daki Veterinerlik Enstitüsü'nden 4 yetkilinin gelerek gölün değişik yerlerinden numuneler aldıklarını da söyledi. Daha sonra Kuş Gribi'nin görüldüğü Kızıksa Beldesi'ne giden Çömez, burada da vatandaşlarla görüşerek yapılan karantina ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Köylülerin telef edilen hayvanlarının parasını sorması üzerine de Çömez, "Merak etmeyin hiç bir vatandaşımız mağdur edilmeyecek. Maliye Bakanlığı'ndan bu konuyla ilgili ödenek ayrıldı" dedi.