Balıkesir İl Genel Meclisi (İGM), İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait gayri menkuller ile çeşitli şirket hisselerinin satılmasını kararlaştırdı.
Dünkü İGM toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonu, İçişleri ve Özel İdare Komisyonu ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nun hazırladığı raporu, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ahmet Çömez okudu.
Çömez, aralarında İl Özel İdare binasının da bulunduğu Özmerkez, 1 ve 2 nolu Özel İdare İş Hanları ile toplam 20 taşınmaz, Balıkesir Pamukçu Termal Turizm A.Ş.'nin (BALPAŞ) yüzde 79.63'lük hissesi ve Bigadiç Yem (BİGYEM) fabrikasının yüzde 37'lik hissesi olduğu ortaklıklarının satışa çıkarılacağını belirtti.
Aynı zamanda önergenin sahibi olan AKP Grup Başkan Vekili Şenol Durmuş, 2005 bütçesinin tarihin en büyük yatırım bütçesi olduğunu, 8 trilyon liralık ek bütçenin ilk defa kendileri zamanında yapıldığını söyledi.
Durmuş, Özel İdare varlıklarını tüccar gibi değerlendirmeleri gerektiğini belirtirken, Özmerkez ve iş hanlarından yıllık 400 milyar gibi kira geliri elde edildiğine, bu rakamın çok düşük kaldığına dikkat çekerek, yapılacak özelleştirmeden yaklaşık 13-14 trilyon lira gelir beklediklerini, bu paranın faize yatırılması durumunda bile yılda 2 trilyon lira kazanılacağını bildirdi.
Satışa karşı çıkan CHP'lilere seslenen Durmuş, "Köylerimiz batıda doğu şartlarında yaşıyor. CHP'liler böyle güzel ve anlamlı hizmetin altına imza atmak istemiyorlar. Fırsat trenini kaçırırsanız, yaya kalırsınız" dedi.
Durmuş, köylerin yol, su ve kanalizasyon gibi sıkıntılarla boğuşurken, bu paralarla hizmet götürmek yerine binaların yapıldığını, satışlardan gelecek paraların asıl sahiplerine yani köylere hizmet olarak harcanacağını belirtti.
CHP Grup Başkan Vekili Ethem Semih Erdem ise satışı yapılacak 20 gayrimenkul sayıldığını, bunlardan da sadece 3 tanesinin satılacağını, diğerlerinin ise palavra olduğunu ileri sürerek, özelleştirmelere karşı olduğunu kaydetti.
Erdem, özelleştirmeden beklendiği gibi 13-14 trilyon lira paranın kazanılamayacağını belirterek, "Helal hoş olsun, memleketimin malları satılsın. Ancak, gelecek yıl satacak hiçbir şey bulamayacaklar. Balıkesir'in 75 köyü ve mahallesi var.
Köy yollarının yarısı asfalt bekliyor, birçoğunda kanalizasyon ve arıtma yok. 8 trilyon liralık ek bütçe ile 367 kilometre köy yolunun asfaltlanması planlandı. AB ile sürdürülecek müzakerelerde tarımla ilgili 6 madde var. Kriterler arıtmayı şart koşuyor.
AB standartlarındaki bir köyün kanalizasyon arıtması için 60 milyar lira gerekiyor. 75 köy ve mahalle için toplam 165 trilyon lira gerekli. Bu yıl 20 gayrimenkulu satınız, seneye neyi satacaksınız? Satmakla bir yere varamazsınız" şeklinde konuştu.
Süresi dolan CHP Grup Başkan Vekili Erdem'in ek süre istemi, İGM Başkanı tarafından kabul edilmedi. Ek konuşma süresi verilmemesine sinirlenen Semih Erdem, "Memleketimin malları hiç pahasına satılıyor.
Ben şimdi konuşamayacağım da ne zaman konuşacağım? Burada konuşamazsam meydanlara iner konuşurum" diyerek kürsüden indi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'li üyelerin ret oyuna karşılık, AK Parti'li üyeler ve ANAP'lı bir üyenin oyuyla satışlar kabul edildi.
Balıkesir İGM'de oy çokluğu ile satışı kararlaştırılan İl Özel İdaresi'ne ait merkez ve ilçelerdeki taşınmazların listesi şöyle:
"Balıkesir Pamukçu Termal Turizm A.Ş. (BALPAŞ)'nin 79.63'lük hissesi (Aylık kira geliri 21 milyar lira), Bigadiç Yem (BİGYEM) yüzde 37'lik hisse, Özmerkez İş Hanı zemin ve asma katlarındaki 27 işyeri, (27 işyerinin aylık kira geliri 9.9 milyar lira), 1. Özel İdare İş Hanı'ndaki 65 işyeri (Aylık kira geliri 21 milyar lira), 2. Özel İdare İş Hanı'ndaki 10 işyeri (Aylık kira geliri 4 milyar lira), Gazi Osman Paşa Mahallesi'ndeki 286, 289 ve 164 metrekare boş arsalar, Ayvalık İlçesi'ndeki eski kaymakamlık binası, Balya İlçesi'nde 15, 51, 31 ve 17 metrekare boş arsalar, Burhaniye İlçesi'nde bin 500 metrekare boş arsa, Bigadiç İlçesi'nde Hisarköy Kaplıca Tesisleri, Gönen İlçesi'nde 232 ve 278 metrekare boş arsalar, Manyas İlçesi'nde 421 metrekare boş arsa, Susurluk Ilıca Boğazı mevkiinde 3 bin 300 ve 4 bin 475 metrekarelik kaplıca sahaları." Özelleştirme kararı, valilik makamının onaylamasının ardından uygulamaya konulacak.