Türkiye'de ilk kez Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde görülen "kuş gribi" hastalığı, tavuk sektörünün yüzde 30'unun olduğu Bandırma'da "Abbas Güçlü ile Genç Bakış" programında canlı yayında tartışıldı.
Programda konuşan Sağlıklı Tavuk Bilgi Yetiştiricileri Platformu Başkanı Zuhal Daştan, "İnsanları öldürebileceği açıklanan H5N1 virüsünün ölen sürüden başka yerde görülmemesi, 500 metre uzaklarındaki çeltik tarlasında beslenen diğer sürüye ya da köydeki hayvanlara bulaşmaması çok ilginç" diyerek tahlil sonuçlarının hatalı olma ihtimalinin mevzubahis olduğunu öne sürdü.
Kuş gribi hastalığından en büyük zararı gören tavukçuluk sektörünün Türkiye'deki merkezi olan Bandırma'da düzenlenen "Abbas Güçlü ile Genç Bakış" programı Kanal D Televizyonu'ndan 3 saat boyunca canlı yayımlandı. Bandırma Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda Bandırma İİBF ve Meslek Yüksek Okulu Et Endüstrisi Bölümü öğrencileri de katıldı.
Programın canlı yayın konukları olan Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez, Veteriner Fakültesi'nden Bülent Nazlı, Sağlıklı Tavuk Bilgi Yetiştiricileri Platformu Başkanı Zuhal Daştan kuş gribi hastalığını 3 saat boyunca öğrencilerle birlikte konuştu. Seyirciler arasında oturan Bandırma Belediye Başkanı Cemal Öztaylan da, program sırasında Bandırma'da kanatlı canlı hayvan satışını yasakladıklarını ve tavuk pazarını kapattıklarını açıkladı.
Programda hindi sürüsü kuş gribinden ölen yetiştirici Mehmet Eksen ile konuşan Sağlıklı Tavuk Bilgi Yetiştiricileri Platformu Başkanı Zuhal Daştan, sürünün yanındaki tarlada otlanan diğer sürüden hiçbir hayvanın ölmemesine dikkat çekerek, "İnsanları öldürebileceği açıklanan H5N1 virüsünün ölen sürüden başka yerde görülmemesi 500 metre uzaklarındaki çeltik tarlasında beslenen diğer sürüye ya da köydeki diğer hayvanlara bulaşmaması çok ilginçtir.
Olay meydana geldikten sonra alınan numunelerin analizinden sonra ölen hayvanlar gömüldü, diğerleri itlaf edildi. Peki bu sürede bu hastalık nasıl başka yerlere sıçramadı? İnsanlar hata yapabilir, Bornova'daki Veterinerlik Enstitüsü'nde yapılan analizlerin karışmış ve hatalı çıkmış olma olasılığını düşünüyorum.
Tarım Müdürlükleri tarafından alınan yedek numunelerin derhal bulunup tekrar değişik yerlerdeki ve ülkelerdeki laboratuarlara gönderilerek analiz edilmesini talep ediyoruz" dedi.
Başkan Öztaylan, kuş gribi hastalığının medya tarafından abartıldığını öne sürerek, "Hastalığı büyüterek kendi kendimize zarar veriyoruz. On binlerce insanın ekmek yediği sektör işçi çıkarmak zorunda kalıyor, büyük bir sektör durma noktasına geldi. Biraz daha duyarlı olalım" diye tavsiyede bulundu.
Program sonunda yapımcı Abbas Güçlü, Bandırma'ya gelmeden önce kendisinin de bir haftadır tavuk yemediğini kaydederek, "Ancak buraya gelince bu önyargıların ne kadar boş olduğunu gördüm. Bu sektör bitme noktasına gelince ileride biz tavuk yemek istediğimizde belki ithal tavuğa çok daha fazla para ödemek zorunda kalacağız. Yarından itibaren herkes tavuk ve yumurta yemeye yeniden başlasın" dedi.