Türkiye'de ilk defa Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde, yaklaşık bir ay önce bir hindi sürüsünün kuş gribi hastalığı nedeniyle ölmesinden sonra durma noktasına gelen tavuk satışları, hastalığın yayılmaması ve kuş gribi endişesinin bitmesinden sonra tekrar hızlandı.
Kuş gribi hastalığının görülmesinden sonra alınan tedbirlerle başka bölgelere yayılmaması, entegre piliç tesislerinin yaptığı tanıtımlar ve bilgilendirmeyle birlikte kuş gribi endişesinin sona ermesiyle birlikte piliç satışları hastalık öncesi günlerine dönmeye başladı.
Hastalığın ortaya çıkmasından sonra piliç satışları durma noktasına gelmiş, marketlerdeki tavuk reyonları boşalmış, kızarmış tavuk satan dükkanlar kepenk kapatmak zorunda kalmıştı.
Türkiye'nin piliç üretiminin yüzde 30'unun karşılandığı Bandırma'da, piliç çevirme dükkanı sahibi Ali Demir ve Ahmet Keskin, özellikle Kızıksa'daki karantinanın kalkmasından sonra dükkanlarını yeniden açtıklarını ve piliç satışlarının eski günlerine dönmek üzere olduğunu söyledi.
İşyeri sahipleri Demir ve Keskin, günde yüzden fazla kızarmış piliç satışı yaptıklarını ve vatandaşların entegre piliç üreticilerine duyduğu güvenden dolayı tekrar piliç tüketmeye başladıklarını ifade ederek, "Kızarmış pilicin tanesini 5 milyondan satıyoruz.
Vatandaşlar artık gönül rahatlığıyla piliç eti yiyebiliyor" dedi.
Meydan Lokantası sahibi Şener Çüren ise, hastalıktan sonra satış olmadığı için çıkarmadıkları piliç etli yemeklerini müşterilerden gelen istek doğrultusunda tekrar menüye eklediklerini ve satışların hastalık öncesi günlerdeki gibi olduğunu belirtti.
Hastalığın ortaya çıkmasından sonra tavuk fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşanmış ve Banvit yetkilileri günde 200 bin piliç keserken, bu rakamın 20 bine düştüğünü ve üretimin yüzde 90'ının satılmadığını açıklamışlardı.
Hastalıktan sonra 2 milyonun altına düşen tavuk etinin kilosu, son günlerde artan satışlar nedeniyle tekrar 3 milyonun üzerine çıktı.