Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki 22 adadan 20'sinin turizm ve tarıma açılması için girişimlerde bulunulduğu öğrenildi.
Gömeç Kaymakamı ve Ayvalık Kaymakam Vekili Naif Yavuz, "Kuzey Ege'nin ve ülkenin en gözde tatil merkezlerinden olan Ayvalık'taki 20 adanın turizme ve tarıma kazandırılabilmesinin çabası ve uğraşı içindeyiz" dedi. Yavuz, yaptığı açıklamada, Ayvalık'ın, 62 dalış noktası, Şeytan Sofrası'ndaki günbatımı seyri, temiz koyları, "Türkiye'nin ilk Boğaz Köprüsü", plajları, taş evleri, tarihi dokusu ve 22 adasıyla büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi. "Adalar Kenti" olarak nitelendirilen Kuzey Ege'nin turizm merkezi Ayvalık'ın, bu kadar varlığına ve imkanlarına rağmen turizmden hak ettiği payı alamadığını dile getiren Yavuz, 22 adasından sadece Cunda ve Lale Adası'nda yerleşim ve turizm bulunduğunu, diğerlerinin değerlendirilmediğini anlattı.
'AYVALIK PAZARLANAMIYOR'
"Bana göre dünyanın en güzel 5 yerinden birisi" dediği Ayvalık'ın tanıtım eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu belirten Yavuz, şöyle devam etti: "Ciddi bir pazarlaması yapılamıyor. 20 adayı turizme ya da tarıma açmalıyız. Örneğin Ayvalık'ın en büyük adası olan Çıplak Ada, 230 hektarlık alana sahip. Görüldüğü gibi ada üzerinde derme çatma yapılardan başka hiçbir şey yok. Burasının sit alanı kapsamında olması nedeniyle çalışma yapılamıyor. Bu adanın, turizmle beraber tarımsal anlamda nasıl kullanılabilir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüzle burada bir inceleme yaptık." Ayvalık'ı turizm alanında dünyadaki hak ettiği yere kavuşturma arzusu içinde olduklarını ifade eden Yavuz, "Kuzey Ege'nin ve ülkenin en gözde tatil merkezlerinden olan Ayvalık'taki 20 adanın turizme ve tarıma kazandırılabilmesinin çabası ve uğraşı içindeyiz. Adaların turizme kazandırılmasını, 2023'ü hedefleyen bir Türkiye'de Ayvalık'ın 2023'te hak ettiği yerde ve konumda olmasını arzu ediyoruz. 2023 yılında Ayvalık, turizm anlamında dünyada en fazla bahsedilen 5 yerden birisi olacaktır" dedi.
22 adanın sadece 3 tanesinde tarıma elverişlilik durumu var ondada zaten vatandaşın tarlası var tarım yapıyor geri kalanlar milli park yani endemik türlerin yaşadığı alanlar var o derme çatma dedikleri milletin tapulu arasinde 100 yıldan fazladır günümüze ulaşan hayvan ağıllarıdır gömeci mahvettiler sıra ayvalığa geldi tek bakir kalan yerleri yok edecekler para ve hırs için insanın bu açlığı sonu onu gerçekten aç burakacak ayvalığın önündeki tek engel hükümettir kendisinden olmayan belediye başkanı sebebiyle her projesi geri cevriliyor bu gün devletten tek lira yardım almadan kendini idare eden türkiyedeki belkide tek belediye bizi borçlandırıp adalarımız satmak isteyenler aklını başlarına alsın öyle villa önüne kömür çuvallarını yığarak bizi satın alamazlar bütün icraatları 2023 kadar milli parkları yok etmek olan bir zihniyetin ayvalığa hiç bi rkatkısı olamaz zaten onlar değilmi balıkesirdeki kuş cennetini avlanma arazisi ilan eden bu zihniyetten ne beklenir sanki birilerinle anlaşmış gibi memleketin bütün değerlerini paraya çevirmek istiyorlar o paradanda size biraz vereceğiz vaatleri var kusura bakmasınlar güzelliklerimiz satılık değil