Hükümet, Demokratik, Ermeni ve Alevi açılımının ardından Roman vatandaşların sorunlarını da gündeme getirmek amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında 14 Mart’ta İstanbul’da yapılacak olan ‘Roman Buluşmasına’ Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da katılacağı açıklanmıştı.
Ayvalık ilçesinde de bu buluşmaya ilçede faaliyet gösteren Ayvalık Roman Kültürünü Koruma, Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği de yaklaşık 50 kişilik bir gurupla katılmaya hazırlandığı öğrenildi. Roman vatandaşlara yönelik çalışmalar kapsamında 14 Mart Pazar günü saat 12.00’de İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde bulunan Abdi İpekçi Spor Salonunda Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşeceği belirtilen Roman Buluşmasına Edremit Körfezi’nden 7 Roman derneğinin katılacağı öğrenilirken, bu derneklerin arasında bir süre önce Ayvalık’ta kurulup faaliyete başlayan Roman Kültürünü Koruma, Yaşatma ve Yardımlaşma Derneğinin de bulunduğu kaydedildi.
Dernek Başkanı Mustafa Çelik’in İHA Muhabirine yaptığı açıklama da, “Romanlara karşı toplumdaki önyargılar, Romanlar'ın eğitim, işsizlik, örgütlenme, meslek eğitimi ve nüfus cüzdanı almakta yaşadıkları sorunlar gündeme geleceği İstanbul’da ki bu toplantıya Ayvalık derneği olarak yaklaşık 50 kişi olarak katılacağız” diye konuştu.
Roman kültürünün ve yaşantısının Türkiye mozaiğinin bir parçası olduğuna dikkat çeken Mustafa Çelik, “Biz roman vatandaşlar olarak Türkiye Cumhuriyetine devletimize asla başka etnik kökenliler gibi karşı gelmedik. Gelmeyeceğiz de. Bizler her zaman ülke birlik ve beraberliğimiz için vatanımıza omuz verdik. Ancak ne yazıktır ki günümüz koşullarında Romanlar ikinci sınıf vatandaş olarak görülmekte ve ülkemiz genelinde ki tüm il ve ilçelerde kenar mahallelere itilmektedirler” dedi.
“BİZE ÇİNGENE DİYEREK, İŞ VERMİYORLAR!”
Roman vatandaşların sadece ırkları nedeniyle istihdam alanında iş bulabilmekte en çok zorlanan kitle olduğunu vurgulayan dernek başkanı Mustafa Çelik, “Roman kitlesinin çocuklarının eğitim hayatları çeşitli ekonomik sorunlar nedeniyle her defasında 8 yıllık kesintisiz zaruri eğitimin dışına çıkamamaktadır ve sadece bu yüzden cehaletle harmanlanmaktadır. Ayvalık’ta Hamdibey Mahallesinde 1313 Roman vatandaşımız ikamet etmektedir. Türkiye genelinde ise bu sayı yaklaşık 3,5 milyon civarındadır. Ama bu büyük kitle sadece Roman oldukları için ekmek parası kazanabilmek adına özel sektörde ne zaman iş başvurusu yapsa, iş bulamamaktadır. Sadece bu yüzden ülke genelinde ki hemen hemen her Roman vatandaş yardıma muhtaç bir hayatı sürdürmek durumunda kalmıştır” diye konuştu.
“SU ORANLARININ ASILL NEDENİ İŞSİZLİKTEN”
Devletin iş istihdamlarında mecburi engelli ve eski hükümlü çalıştırma kapsamında ki yasaların Roman vatandaşlar içinde uygulanmasını isteyen Çelik, “Çocuklarımızın Milli Eğitim sistemimizden yeterince yararlanamamaktadır. Bu yüzden de çocuklarımızın okuyabilmesi için devletimizin himayesinde düzenlenecek dev kampanyalarla Roman çocuklarının da okul hayatına kazandırılması gerekmektedir. Bunun sonucunda eğitim ışığıyla cehaletin karanlığından kurtulacak olan çocuklarımız böylelikle suç unsurlarından da uzaklaşmış olacaktır” dedi.
Roman kültürünün tanıtımı için Kültür Bakanlığından gerekli desteklerin sağlanması gerektiğini ifade eden Çelik, en önemli sorunun ise ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında Roman vatandaşların doğup büyüdüğü mahallelerinden ve yerleşim yerlerinden uzaklaştırılma tehdididir. İstanbul’da yapılacak olan çalışmalarda özellikle bu konunun gündeme gelecek ve Başbakanımızın bu konuda bizlerin mağdur edilmemesi talep edilecektir” diye konuştu.
![]() |
![]() |