21
Nisan
2025
Pazertesi
BALYA - BALIKESİR

İş kazalarına açıklama

TMOBB Maden Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, son zamanlarda maden ocaklarında artan iş kazalarına dikkat çekildi.

24 Şubat 2007


Balıkesir'in Balya İlçesi'ne bağlı Bengiler Köyü'nde işletilen kömür ocağında baş gösteren ocak yangını üzerine yapılan açıklamada, "Bundan önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz üzere, benzer maden kazaları son yıllarda belirgin olarak artmaktadır. Bırakın son 10 yılı, sadece son 3 ayda bile çok sayıda iş kazasıyla karşı karşıya kalınmış ve toplam 16 maden işçisi ölmüştür. Odamız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanma aşamasında olan protokol çerçevesinde, 2007 yılı 'Madenlerde İş Güvenliği Yılı' olarak ilan edilmiştir. Özellikle maden iş kolu açısından, böyle anlamlı bir yıl içinde bulunmamızın ve iş kazalarının hız kesmeden devam etmesi nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluşların konu üzerinde bir kez daha önemle durmaları gerektiği kanısındayız. Kömür madenciliği, işçi sayısı başına düşen kaza ve ölüm sıralamasında, bütün sektörlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle, madencilik sektörünün daha yakından izlenmesi, değerlendirilmesi ve kaza önleme çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesi gerekmektedir" denildi.


İş güvenliği denetiminden birinci derecede sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın madencilik birimlerini, kamu ve özel madencilik kuruluşlarına, sektörün gün geçtikçe artan sorunlarının kalıcı çözümü doğrultusunda iş birliği çağrısı yapılan açıklamada, "İş kazalarının yatırım ve eğitimle ilişkisinin incelendiği istatistiklere bakıldığında, yeni yatırım ve modernizasyon dönemlerinin hemen ardından, kaza sıklık oranlarının hızla düştüğü görülecektir. Madencilik faaliyetleri, işletme yönteminden-tahkimat sistemine, havalandırmasından-kazı teknolojisine, nakliyatından-cevher zenginleştirmeye, personel istihdamından-eğitime ve fizibilite etüdünden-yatırıma kadar bir bütün olarak düşünülmelidir. İş güvenliği ve sağlığı standartlarının, bunların ancak bütününde yapılacak iyileştirmeler sayesinde yükseltilebileceği bilinmelidir. Madencilik, zor, yıpratıcı, yüksek oranda risk taşıyan ve bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim de gerektiren, dünyanın en ağır iş koludur. Buna rağmen madencilik kuruluşlarımızdaki mevcut deneyim birikiminin yok edilmesi, maden işletmeciliğinin yetersiz, donanımsız ve deneyimsiz kişi veya kuruluşlara bırakılması; kısa sürede yüksek kar sağlamak amacıyla yapılan üretim projeleri, hızlı ve yüksek kazanç için üretim zorlamaları, bir yandan yetersiz, liyakatsiz kişilerin kilit mevkilere atanması ve diğer yandan da kamusal denetimin iyice gevşetilmesi, böylesi kazaları kaçınılmaz hale getiriyor" denildi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 10:35:27
Güncelleme :3 Ocak 2008 Perşembe 10:38:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?