22
Aralık
2024
Pazar
BANDIRMA - BALIKESİR

100 milyon dolarlık bor tesisi açıldı

Bor madeninden daha fazla katma değer kazanmak için büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Eti Maden İşletmeleri bünyesindeki yeni bor tesislerini hizmete açtı.

Bakan Hilmi Güler, Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Bandırma Bor ve Asit Fabrikası'ndaki çeşitli tesislerin açılış törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada bor madeninin önemine dikkati çeken Bakan Güler, son yıllarda birçok sanayi alanında kullanılacak bor kimyasalları ürettiklerini ve bor ürünleri konusunda AR-GE çalışmalarına önem verdiklerini söyledi.

Eti Maden İşletmeleri'nin yeni araştırmalarıyla bor madeninin tank ve helikopter zırhları, depreme dayanıklı çimento, buğdayda üretimi arttırıcı maddeye kadar çok sayıda alanda kullanılabilir ürün haline getirildiğini kaydeden Bakan Güler, şöyle devam etti: "Madencilikte yepyeni bir konsepti gerçekleştiriyoruz, madencilikten kimyasallara geçiyoruz. Katma değeri daha yüksek. Bunun en güzel örnekleri Eti Maden'de oluyor. AR-GE çalışmalarıyla boroksit, çinko boraks, onun dışında bor karkür var tankların helikopterlerin zırhları yapılıyor. Sodyum bor hidrür gibi geleceğin enerjisi olan hidrojenin üretilmesindeki en önemli bileşenlerden bir tanesini ürettik. Şimdi onu sanayi üretimine geçmek istiyoruz. Ayrıca zirai boru ürettik, bor eksikliği olan sahalarda boru kullandığınız takdirde buğdayda yüzde 35'e varan artış sağlanıyor. Bu çok önemli bir artış. Yoncadan sarmısağa fındıktan buğdaya kadar üniversitelerle yaptığımız çalışmalarda bu başarıyı elde ettik. Artık endüstriyel üretime geçeceğiz. Bor zenginliğimizi ekonominin hizmetine sunuyoruz. Bunların başında 'Türk tipi çimento' geliyor, bunun standardını aldık. 4 bin ton da ürettik. Bu Türk tipi çimento yüzde 70 daha mukavim oluyor normal çimentoya göre. Üretimde ise yüzde 15 enerji tasarrufu meydana geliyor.

Depreme karşı dayanıklılığı var. Yolları asfalt yerine çimentoyla betonlarsak, normal yolların 2 senede bakımı yapılırken, 20 yıl dayanacak, dışarıya para vermeyeceğiz. Standardını aldık, iş çimento fabrikalarında üretilmesine kaldı. Ayrıca üreteceğimiz yeni bir madde ise deterjan sektöründe bir devrim oluşturacak, belki dünya deterjan piyasasını alt üst edecek. Biz bunları yaparken karşı taraftakiler ne yapıyor? Borun zehirli olduğunu yaymaya çalışıyor. Bunla ilgili karar aldılar. Bununla hukuki platformda bilimsel verilerle mücadele ediyoruz. Bilimsel olarak zayıf, sudan sebeplerle borun toksit olduğunu yaymaya çalışıyorlar. Biz de karşı çalışmayla önlemeye çalışıyoruz. O bakımdan Türkiye'de bor mücadelesi başarıyla sonuçlanacak. Milli servetimizin hem ekonomimize, hem dünya ekonomisine katkılarını sürdüreceğiz."

BOR İHRACATI 3,5 KAT ARTTI
Göreve geldiklerinden bugüne kadar bor ihracatının 3.5 kat, karlılık oranının ise 6 kat arttığına işaret eden Bakan Hilmi Güler, "Biz bu yatırımları bilerek yapıyoruz. Görevi devraldığımızdan bu yana ihracatımızı 3.5 katına çıkarttık, karlılık ise 6 katına çıktı. Madencilikteki karlılık başka sektörlerdeki karlılık gibi değil, bu net karlılıktır. O bakımdan Eti Maden'i candan kutluyorum. Maden kaynaklarının çeşitliliği açısından dünyanın zengin ülkeleri arasında yer alan ülkemiz, dünya bor rezervi ve bor
ürünleri üretimi ile satışında ilk sıralarda yer almaktadır. Son dönemde ülkemiz bor havzalarında yapılan sondajlar neticesinde yaklaşık 1 milyar ton rezerv artışı sağlamış ve bu şekilde ülkemiz dünya bor rezervinin yüzde 64'ünden yüzde 72'sine sahip konuma gelmiştir. Dönemimizde bor üretiminde sıçrama yapılması hedeflenmiştir.

Bu sıçrama AR-GE'den yatırıma, yatırımdan üretime, üretimden kaliteye ve pazara kadar sürdürülebilir dinamik bir yapı içinde gerçekleştirilmektedir. Eti Maden İşletmeleri'nin kurulduğu 1935 yılından iktidarımız dönemine kadar 700 milyon dolar yatırım yapılarak yıllık 831 bin ton bor kimyasalları ve eşdeğer ürün, üretim kapasitesi oluşturulmuştur. Bizim dönemimizde ise devam eden ve yeni yatırımların faaliyete geçmesi sonucunda bor kimyasalları ve eşdeğer ürünlerin üretim kapasitesi yıllık 1.3 milyon tona ulaştı. Önümüzdeki yıllarda yatırımlarımızın tamamlanması ile bor kimyasalları ve eşdeğer ürünler üretim kapasitesinin yıllık 3 milyon tonun üzerine çıkartılması hedeflenmiştir. Bugün burada açılışını yapacağımız tesislerin toplam yatırım tutarı 100 milyon dolar olup, 239 kişilik istihdam sağlanacaktır.

Bandırma'daki bor oksit tesisinde, LCD ve CRT ekran televizyon üretiminde kullanılan bor oksit 1. kalite ürün olarak üretilmektedir. Tesisin kapasitesi yıllık 5 bin ton, yıllık getirisi ise 11 milyon dolardır. Sodyum perborat tesisinin yıllık getirisi 7 milyon dolar, boraks dekahidrat tevsii tesisinin ise 14 milyon dolardır. Ayrıca 12.7 milyon dolarlık yatırım tutarına sahip ihraç stok sahası ve alternatif su kaynaklarından demi suyu üretebilecek şekilde ıslah edilen demineralize su ünitesi ıslahı da yapıldı. Bigadiç Bor İşletme Müdürlüğü'nde tamamlanan 2. bor öğütme tesisinin yıllık getirisi 70 milyon dolar, Kestelek Bor İşletme Müdürlüğü'ndeki konsantratör tesisinin ise yıllık getirisi 24 milyon dolardır" şeklinde konuştu.

MASKOT ENVER'DEN BAKAN GÜLER'E BOR HEDİYESİ
Bakan Güler'e konuşmasının ardından enerji verimliliğinin sembolü maskot Enver, bor hediye etti. Sevimli tavırlarıyla dikkat çeken Enver'in kendisine hediye ettiği boru ve tasarruf mesajını alan Bakan Güler, "Kamu binalarında tasarruf ediyoruz. Bütün lambaları tasarruflu hale getirdik" dedi

Bakan Hilmi Güler konuşmasının ardından Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Cemal Öztaylan, İsmail Özgün ve Ayşe Akbaş'ın da katıldığı törenle, Bandırma, Bigadiç ve Kestelek'deki bor işletmelerinin yeni tesislerinin açılışını yaptı. Bakan Hilmi Güler, Bandırma Limanı İhraç Stok Sahası'ndaki törenin ardından Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları'na geçerek çeşitli incelemelerde bulundu. Bakan Güler, burada hizmete giren yeni tesisin de açılışını yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 23:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?