22
Aralık
2024
Pazar
BANDIRMA - BALIKESİR

Gönen Barajı'na inceleme gezisi

Balıkesir'in Bandırma Belediyesi Meclis İnceleme ve Araştırma Komisyonu üyeleri, Kaz Dağları'nda yapılan siyanürle altın araması çalışmalarının Bandırma'ya su sağlayan Gönen Barajı'na etkilerini araştırmak için inceleme gezisi yaptı. 

Belediye Meclisi İnceleme ve Araştırma Komisyonu üyeleri İbrahim Engin, Namık Havutça, Mehmet Demir, Kazım Cura, Ahmet Edin ve Eşref Kasapoğlu ile Bandırma Belediyesi Su İşleri Müdürü İbrahim Arkuş'tan oluşan heyet üyeleri ilk olarak Bandırma'ya kullanma suyu sağlayan Gönen Barajı'nda incelemeler yaptı. Baraj regülatörünü gezen heyet üyeleri Devlet Su İşleri (DSİ) Gönen Şube Müdürü Mehmet Erişen'den bilgi aldı. Bandırma'ya Gönen Barajı'ndan günde 22-23 bin metreküp su verildiğini belirterek, "Gönen Barajı'nın Bandırma'ya su sağlayan regülatör kısmı kirlenmenin yoğun olduğu bir bölge değil. Düzenli olarak regülatörün giriş ve çıkışlarından su numuneleri alarak analize yaptırıyoruz. Şuanda buradaki suyun kirlilik oranı Avrupa kriterlerinin altında ve ağır metallar içermiyor" dedi. Bandırma Belediyesi Su İşleri Müdürü İbrahim Arkuş'da barajdaki sudan her 6 ayda bir numune alarak Tübitak'a analiz ettirdiklerini ifade ederek, "Ayrıca hergün kendi kimya tesislerimizde Bandırma'ya gelen suyu analiz ediyoruz. Çevre Sağlığı Müdürlüğü'de hergün değişik çeşmelerden numuneler alarak test ediyor. Şuanda sorunlu bir durum yok. Bandırma'ya gelen suyu fiziksel ve kimyasal arıtmadan sonra klorla dezenfekte ediyoruz. Bandırmalılar gönül rahatlığıyla suyu kullanabilir" şeklinde konuştu. Gönen Barajı ve barajda elektrik üreten santrali de inceleyerek yetkililerden bilgi alan heyet üyeleri daha sonra Gönen Barajı'na yakın bulunan ve Kaz Dağları'nın eteklerindeki Çanakkale'nin Yenice İlçesi'ne gitti. Yenice Belediye Başkanı Veysel Acar'ı makamında ziyaret eden heyet üyeleri Kaz Dağları'ndaki altın arama çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. 

Kaz Dağları'nın Yenice tarafına bakan kısmında henüz altın arama ve sondaj çalışması olmadığını ve kendileri açısından şuan için bir tehlike bulunmadığını ifade eden Başkan Acar, ancak ilerleyen zamanlarda kendileri açısından da tehlike oluşabileceğini söyledi. Kaz Dağları'na yakın yerde bulunan 34 belediyenin birlik oluşturma çalışmalarına başladığını kaydeden Başkan Acar, "Altın, maden ve sondaj çalışmalarının yapıldığı Kaz Dağları ve Madra Dağları çevresindeki yerleşim birimlerinin belediyeleri, 'Madra Dağı ve Kaz Dağları Belediyeler Birliği' adı altında birlik kuruluyor. Bizde Yenice Belediyesi olarak geçen hafta aldığımız kararla bu birliğe üye olmaya karar verdik. Belediyelerinin birlik çatısı altında toplanmasını sağlamak, tabiatı ve doğayı korumak, çevre ve çevre sağlığı alanındaki gelişmeleri izlemek ve bu gelişmelerin getirdiği toplum sağlığına yönelik hizmetleri yapmak veya yaptırmak amacındayız. Başka Kaz Dağı ve Madra Dağı yok. Buraları oksijen deposu, çevresi, doğal hayatıyla altın yumurtlayan bir tavuk. Bunu kesmenin bir alemi yok. Ben bir doktor olmama rağmen siyanürle altın aramanın çevreye ve insan sağlığına tam olarak ne zararları olduğunu bilmiyorum. Bu konuda aydınlanmak için bilgi alacağım bir muhatap yok, kimse bu bölge halkını tam olarak bilgilendirmiyor. Ama birlik olarak bu işin takipçisiyiz" dedi. 

Heyet üyesi Namık Havutça, inceleme gezisi sonrasında heyet olarak bir rapor hazırlayacaklarını ve Şubat ayı meclis toplantısında raporu açıklayacaklarını belirtti. Havutça, içme ve kullanma suyunu bu bölgedeki barajdan sağlayan Bandırma'nın da belediyelerin kurduğu birliğe üye olması gerektiğini söyledi. Heyet üyeleri Yenice'deki incelemelerinin ardından Bandırma'ya döndü.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 18:28:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?