Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde sendika ve sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan Bandırma Halk Platformu, bir süre önce özelleştirilen şehir içi ulaşımda belirlenen taşıma ücretlerinin hukuki olmadığını belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.
Petrol İş Sendikası Bandırma Şubesi'nde 'Bandırma Halk Platformu' olarak düzenlenen basın toplantısına, Tüketiciyi Koruma Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği ile Petrol-iş, Liman-iş, Kesk, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Eğitim-sen, Tek-Gıda İş sendikalarının başkan ve temsilcileri katıldı. Basın toplantısında Halk Platformunu adına ortak basın açıklamasını okuyan Tükoder Bandırma Şubesi Başkanı Hasan Basri Önat, Bandırma Belediyesi'nin son zamanlarda şehir içi ulaşımdaki tavrının halka rağmen, halka karşı bir tutum olduğunu söyledi. Halk Platformu olarak şehir içi ulaşım konusundaki yasal haklarını bugünden itibaren hukuk çerçevesi içinde başlatacakarını açıklayan Önat açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bandırma halkının bir firmanın insafına bırakılamayacak, serbest piyasa ekonomisinin kuralı olan rekabetin ortadan kalkacağından ve bunların halkın aleyhine olacağı için Bandırma Belediyesi'nden otobüslerimizi geri istiyoruz. Hiç olmazsa her hatta bir belediye otobüsünün çalışmasını talep ediyoruz. Bu konudaki yasal haklarımızı ilgili hukuk çerçevesinde bugünden itibaren başlatacağımızı halkımıza duyuruyoruz. Bandırma'da 25 bin öğrenci yaşıyor ve nüfusun diğer kısmını ise emekli, işçi ve memur oluşturuyor. Çoğunluk 403 YTL maaşla çalışıyor. Cemal Başkan sen nerdesin, halk nerede? Belediyeler kar müesseseleri değildirler, hizmet verirler. Bu uygulama ile Bandırma Belediyesi belediyecilik anlayışının dışına çıkmıştır. Bandırma Ulaşım A.Ş. neden Ticaret Odası'nın verdiği tarifeyi uygulamadı? Bu konudaki denetim Bandırma Belediyesi'nde olduğu halde, belediye neden denetim hizmetini yapmamakta ısrarlıdır? Toplam 97 adet olan Ulaşım A.Ş.'nin araçlarından her birisi için 50 bin YTL alındığı sözleşmenin 5.maddesinde açıklanmıştır. Araca kartla binenler için 75 YKR olan bilet, kartsız binenler için 1 YTL olarak uygulanıyor. Aradaki 25 YKR'lik fark nereye buharlaşmaktadır. Belediye meclisinden geçmeyen tarife nasıl uygulanıyor? Eğer mecliste daha düşük fiyattaki bir tarife kabul edilirse bu tarihe kadar uygulanan fiyat farklarının iadesi nasıl yapılacaktır? Yeryüzünün bütün mahkemelerinde beraat edilebilir ancak vicdanlarda beraat edemez"
Halk Platformu üyeleri açıklama sonunda ulaşım fiyatlarının, akıllı kart için tam biletin 50 YKR, öğrenci biletinin 25 YKR ve kartsız binen yolcular için de 60 YKR olmasını talep ettiklerini de açıkladılar.
İHA
Yayın Tarihi :
9 Ocak 2007 Salı 16:05:05
Yorumlarınız
EYÜP TEĞİN IP: 88.242.101.xxx Tarih : 13.01.2007 20:58:18
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM ÜCRETLERİ BELEDİYE OTOBÜSLERİ SEFERDE İKEN 25 KURUŞTU AMA ŞİMDİ İSYAN EDENLER OZAMAN 50 KURUŞA MİNİBÜSLERİ TERCİH EDEREK BELEDİYE OTOBÜSLERİNE SAHİP ÇIKMADI.ŞİMDİMİ AKILLARI BAŞLARINA GELDİ.