Bigadiç Genel Görünüm |
Marmara Bölgesi, Güneydoğu Marmara alt bölgesi içinde Balıkesir İline bağlı bir ilçe olan Bigadiç, eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde Balıkesir’e 38 km. uzaklıktadır. Balıkesir ilinin Güneydoğusunda yer alan Bigadiç, kuzeyi Kepsut, güneyi Sındırgı, batısı Merkez, doğusu Dursunbey ile çevrilmiştir. Bigadiç, Simav Çayının geçtiği Bigadiç Ovasının doğu kenarında ve oldukça dik meyilli sırtların batıya bakan eteklerinde kurulmuştur. İlçe arazisi, Simav Çayının açtığı derin ve yer yer genişleyerek küçük ovacık halini almış vadi ile bu vadinin doğusunda bulunan Alaçam Dağlarının batıya bakan yamaçlarından ibarettir.
Denizden yüksekliği 180 m., yüzölçümü 1007 km2’ olup,2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 49.957’dir.
Bigadiç Kalesi |
İlçenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. En çok tahıl ve baklagiller yetiştirilmektedir. Bor artıklarının Simav Çayı'na pompolanması bitkisel üretime zarar vermiştir. Bu yüzden de ilçe, daha çok hayvancılığa yönelmiş tavukçuluk gelişmiştir. İlçede 1953 yılında tavukçuluk ve arıcılık istasyonları kurulmuştur. ormancılık da ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. 1950 yılında ilçede Kolemanit madeni bulunmuş ve Kolemanit Tesisleri 1976'dan bu yana işletilmektedir. Ayrıca ilçeye bağlı Yağcıbedir Köyü'nde dokunan Yağcıbedir Halıları da Türk halı sanatında önemli bir yeri olup, ihraç edilmektedir.
Bigadiç tarihte, "Didi Moti He, Akhyrous, Bigaida, Bigados, Bugadiç isimleri ile anılmış, daha sonra bu isimler Bigadiç'e dönüşmüştür.
Evliya Çelebi (Lonca) Cami |
Bigadiç'in kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, eski çağda Mysia yöresinin önemli bir askeri geçit noktası idi. Bu yörede Bytinialılar, Frigyalılar, Lydialılar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar hakim olmuşlardır. Karasi Beyliği bir süre buraya hakim olmuş ve daha sonra XV.yüzyılda Osmanlı topraklarına katılarak ilçe konumuna getirilmiştir. Karesi Beyliği ve Osmanlılar zamanında imar edilmiş ve günümüze ulaşan önemli tarihi eserleri bulunmaktadır. Bigadiç, Karasi Beyliği'nin kervan yolları üzerinde bulunuşundan ötürü hem ticaret, hem de askeri yönden önemli bir konumdaydı. Osmanlılar döneminde daha da gelişen kent, önemli bir kültür merkezi olmuş, Cami, Han, Hamam ve Medrese gibi yapılarla bezenmiştir. XIX.yüzyılın sonlarında Çerkez göçmenlerinin buraya yerleştirilmesi kararına Bigalılar karşı çıkmış, bunun üzerine ilçe cezalandırılarak Karesi sancağına bağlı bir bucak haline getirilmiştir (1902). Bigadiç, Cumhuriyet döneminde, 1943'te yeniden ilçe olmuştur.
Bigadiç'te günümüze gelen tarihi eserlerin başında; Kasım Paşa Camisi, Yeşilli Cami, Evliya Çelebi (Lonca) Cami, Barak Baba Türbesi, Oğul Paşa Türbesi
Altıkaraağaç Dedesi, Bigadiç Kalesi, Gavur Hamamı (Timilis) bulunmaktadır. Ayrıca günümüze gelen Bigadiç evleri de Türk sivil mimarisinin en güzel örnekleri arasındadır.
Kenthaber Kültür Kurulu