22
Kasım
2024
Cuma
HAVRAN - BALIKESİR

20 bin yarasayı kurtarma operasyonu

Balıkesir DSİ 25. Bölge Müdürlüğü tarafından Havran Barajı inşaatında çalışmalar devam ederken, sular altında kalacak olan İnönü, Deveadamı, Karanlık, Aydınlık ve Andık mağaralarında 9 ayrı türde yaklaşık 20 bin yarasanın yaşadığı öğrenildi. 

DSİ 25. Bölge Müdürlüğü tarafından Havran Barajı inşaatında çalışmalar devam ediyor. İnboğazı Mevkii'nde baraj sularının altında kalacak olan İnönü, Deveadamı, Karanlık, Aydınlık ve Andık mağaralarında ise 9 ayrı türde yaklaşık 20 bin yarasanın yaşadığı ortaya çıktı. "Avrupa'nın en büyük kolonisi" olarak tanımlanan yarasaların varlığının çevre ve tarım yönüyle çok önemli olduğu dile getiren yetkililer, "Bu yarasalar geceleri avlanıyor ve bir gecede 150 kilo civarında böcek avlayabiliyor. Yarasalar avlamazsa Edremit-Havran ovalarındaki böceklerle kimyasal mücadele gerekir. Bunun da çeşitli sakıncaları var. Bu sebeple yarasaların yaşaması gerekiyor. Daha önce yarasalar oradaki diğer mağaralara geçer diye düşünüldü. Avrupa Birliği (AB) de bu konuya özel ilgi gösterdi, önem verdi. Uzman bir hocaya rapor hazırlattık. O da aynı bölgedeki tepeler kazılarak 350 metre uzunluğunda bir mağara oluşturulmasını önerdi. Bu bir çevre projesi olacak. Bu konuda Çevre Bakanlığı'ndan, MTA'dan, DSİ Genel Müdürlüğü'nden
bir heyet bölgede incelemeler yapacak. Daha sonra proje kesinleşecek. Bu sorunu çözdükten sonra barajda su tutulmaya başlanacak" dedi. 

İlçeye 9 kilometre mesafedeki çayın üzerinde yer alan Havran Barajı ile sağ sahilde bin 327, sol sahilde 2 bin 3 olmak üzere toplam 3 bin 330 hektar arazinin sulanması sağlanacak. Projeden, Havran ile birlikte Edremit ve Burhaniye ilçeleri, İnönü, Temaşalık, Çamdibi, Yaylaönü, Küçükdere, Büyükdere, Börezli ve Kızıklı köylerinin de yararlanacağı bildirildi. 

20 Ocak 1995 tarihinde 270 bin YTL keşif bedeliyle ihale edilen Havran Barajı İnşaatı işini, yüzde 17,86 tenzilat ve 221 bin 778 YTL ihale bedeliyle Mersin Onar İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi yüklendi. Müteahhide aynı yılın Haziran ayında yer teslimi yapılıp, yine aynı tarihte işe başlandı. Baraj inşaatında bugüne kadar, baraj ulaşım ve malzeme taşıma yolları, 4 metre çaplı atnalı kesitli 300 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin kazı ve beton kaplama çalışmaları, enjeksiyon ve enjeksiyona ulaşım galerileri ile dolusavak kazısı tamamlandı. Toplam 40 bin 500 metreküp olan dolusavak betonunun 34 bin 594 metreküpü döküldü, 91 bin 440 kilogram radyal kapak gömülü parçaları da montaj işi bitirildi. Nihayet, 1 milyon 50 bin metreküp olan, "baraj gövde dolgusu" da tamamen bitirildi. Barajın 2007 yılı ödeneğinin 3 milyon 500 bin YTL olduğu bildirildi.
 
Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğü Havran Barajı'nda bugüne kadar yüzde 77,54'lük fiziki gerçekleşme sağlandı. Baraj inşaatının bu yıl içinde tamamen bitirilmesi planlanıyor. Yılın birim fiyatlarıyla proje tutarı 64 milyon 878 bin YTL olan iş için bugüne kadar 50 milyon 315 bin YTL harcandı. DSİ 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan, inşaatın tamamlanmasıyla yılda 4 milyon 400 bin YTL net gelir artışı hedeflediklerini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 16:09:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?