Bilecik'in Osmaneli ilçesinde tarihi evler restore edilerek turizme kazandırılacak.
Osmanlı sivil mimarisinin izlerini taşıyan tarihi evlerin bulunduğu sokaklarda sağlıklaştırma çalışmaları da yapılıyor. Osmaneli evlerin yaşatılması için altı binada restorasyon başlatıldı. Osmaneli Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş ve İl Kültür Turizm Müdür Vekili Mehmet Koçabıçak ve beraberindekiler, restorasyon çalışmaları ile ilgili incelemelerde bulundu.
Osmaneli devletinin son dönemlerinden kalma tarihi yapılar onarımdan geçiriliyor. Çalışmalar, Anıtlar Yüksek Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 2005 yılı programı içersinde Osmaneli Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Bilecik Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Tarihi yapılar kent dokusuna uygun bir şekilde restor edilirken, çatılar, yağmur olukları, kent mobilyaları, sokak lambaları ve alt yapıları iyileştirilecek.
Belediye Başkanı Selahattin Çetintaş, konu ile bilgi vererek, "2004 yılında başlatmış olduğumuz mahalli kalkınma hamlesinin bir boyutu da şu ana kadar Kültür Bakanlığı'mızın desteği ile 27 adet tarihi evin projelendirilmesi oldu. 2006 yılında evelerin onarımı için talepte bulunduk. Mevcut 106 yapıdan 27'si proje kapsamına alındı. 6 tarihi bina için bize ödenek ayrıldı. Ama ödenek yetersizdi Vatandaşlarımız da buna sahip çıkarak 6 evimiz için onarım çalışmaları başladı. İçine girilemeyen, herkesin korktuğu ecdat yadigarı olan tarihi evler onarılarak yeni nesillere aktarılacak. İlçemiz ileride turizm merkezi adayıdır. İlçemizde kayıtlı tarihi yapı sayısı 117 adettir. Tarihi hükümet konağı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden belediyemize tahsis edildi. 20 yataklı butik otel olacak. Yıldız Üniversitesi projesini yaptı. Yakında ihaleye çıkaracağız" dedi.
Projeleri hazırlanan 27 adet evden onarım yardımı için müracaat edenlerden 6'sına bakanlıkça 205 milyon YTL ödenek ayrıldı. İlk etapta şahıslara 41 milyon YTL ön ödeme yapıldı. Onarımın kasım ayı içerisinde bitirilmesi planlanıyor. Yeni yardım talepleri Ocak 2008 ayı sonuna kadar bakanlığa tekrar sunulacak.
bence geç kalınmış bir atılım ama eninde sonunda bu işi yapmaları sevindiriyor.şirin ilçenin tanıtımında büyük rol oynuyacağına inanıyorum.bir beypazarı'nın osmaneli'den farkı yokken bu kdr tanınıp bilinmesi tanıtımının daha ii yapılmasıdır.inşallah yakın zamanda osmaneli deyince insanlar bura hakkında daha güzel şeyler söylerler
çok güzel bişi yapıorlar bence zaten bilecigin çok fazla gelişmemesindede tanıtımın iyi olmaması büük bir rol oynuyor bence =)