Kestel'den Bir Görünüm |
Marmara Bölgesi'nde, Bursa İli'ne bağlı bir ilçe olan kestel, Bursa ile bütünleşmiştir. Denizden yüksekliği 124 m. olan ilçenin yüzölçümü 180 km2 olup, toplam nüfusu 44.194'tür.
Kestel sözcüğü, kalecik anlamına gelen Latince bir sözcükten alınmıştır. Kestel ismini, Roma döneminde yapılmış bir kaleden almıştır. Bu kale Bizans döneminde de kullanılmış ve doğudan gelecek akınlara karşı Bursa'yı koruyan bir karakol niteliğini taşımıştır. Bursa'nın Osmanlı egemenliğine girişi ile beraber Kestel de Osmanlı topraklarına katılmıştır (1306). Şeyhülislâm Mehmet Vani efendi tarafından yapılarla kent geliştirilmiştir. Mehmet Vani Efendi burada kendi ismini taşıyan bir cami yaptırmış (1673-1674), ayrıca Eski Hamam günümüzde de kullanılmaktadır.
Kestel Kalesi |
Kestel'e 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda zarar gören göçmenler yerleştirilmiş, zamanla ilçenin nüfusu Bursa köylerinden gelenlerle çoğalmıştır. 1938 yılında Bursa'nın bir bucağı, 1960'da da ilçe haline getirilmiştir.
İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler: Babasultan Camisi, Vani Mehmet Efendi Camisi, Babasultan Türbesi, Babasultan Hamamı, Eski Hamam (Şifa Hamamı), Hoca Tursun Hanı, Aksu Köyü Hanı, Aksu Köyü Hamamı, Babasultan Türbesi'dir.
Kenthaber Kültür Kurulu