22
Aralık
2024
Pazar
NİLÜFER - BURSA
Nufus
2.439.876
Yüz Ölçümü
11.043
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
251.344
Yüz Ölçümü
423.461
Belediye Sayısı
32
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Nilüfer Genel Bilgi

Uludağ Üniversitesi

Bursa Belediyesi 1987 yılında Büyükşehir statüsüne ulaşınca Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım olmak üzere ü. merkez ilçe kurulmuştur. İlçenin çevresinde Merkez, Osmangazi, Yıldırım bulunmaktadır. Bursa'nın yeni kurulmuş ve en plânlı bölgesi olan Nilüfer İlçesi ismini, içerisinden geçen Nilüfer Çayı'ndan almıştır. Uludağ'ın güney yamaçlarından çıkan, batı eteklerinde, güney-kuzey doğrultusunda akan Nilüfer Çayı 17 km. uzunluğundadır.

İlçe düzenli yapılanması ve doğal güzellikleri ile dikkati çekmektedir. İlçenin yüzölçümü 421.460 km2 olup, toplam nüfusu 14.672'dir.

Nilüfer İlçesinde yeni konutların yapımı hızla sürmekte, bu nedenle de nüfusu her geçen gün daha da artmaktadır. İlçe, küçük sanayi siteleri, organize sanayi bölgesi ve büyük iş merkezlerinin kuruluşundan ötürü Bursa'nın sanayi bölgesi konumundadır.

Nilüfer yeni kurulmuş bir ilçe olmasına rağmen tarihi eskilere inmektedir. Tarihi kaynaklardan öğrenildiğine göre Batı Roma'dan kaçan Hristiyanlığı kabul etmiş keşişler buraya sığınmışlar ve bir misyonerlik örgütü kurmuşlardır (MS.183). Çevresindeki Misipoli Manastırında konsül toplantıları yapılmış ve İncil'in ilk nüshalarının burada çoğaltıldığı, bir nüshasının da manastırda gömülü olduğuna inanılmıştır. Bu nedenle de manastırın bulunduğu yer sit alanı olarak ilan edilmiştir. İlçe sınırları içerisinde bulunan Gölyazı'da Roma döneminden kalma kalıntı ve buluntulara rastlanmıştır.

İlçenin adını aldığı Nilüfer Çayı

XIV.yüzyılın başlarında Selçuklu ve sonra osmanlı akınlarından korkarak Bursa'ya kaçan Hristiyanlar buradaki maastıra sığınmışlardır. Bölgede Aya Constantin Kilisesi ile Apollon Mabedine ait kalıntılar, antik tiyatro ve yakınındaki antik Lapodium kentinin surlarına rastlanmaktadır. XV.yüzyılda Hristiyanların yaşadığı ve günümüze kilise kalıntılarının ulaştığı Tahtalı, Fadıllı'da antik bir kentin varlığına işaret eden kalıntılara rastlanmaktadır.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler: Tahtalı Köyü Camisi, Hacı Recep Camisi,Gölyazı Köyü Camisi, Hacı Mustafa Ağa Camisi, Yaylacık Köyü Hamamı, Akçalar Köyü Hamamı, Gölyazı Köyü Hamamı, Çatalağıl Köyü Hanı, H.Theodoros Kilisesi, H.Georgios Kilisesi, H.Constantinos Manastır Kilisesi.

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 18:28:38
Güncelleme :10 Mayıs 2009 Pazar 18:36:31

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR