İstanbul'un domates ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Çanakkale'deki üreticiden kilosu 2 TL'ye alınan domatesler; İstanbul, İzmir ve Bursa gibi illerde 5-6 TL'den satılıyor.
Türkiye'nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan ve İstanbul'un da domates ihtiyacının karşılandığı Çanakkale'de ürünler kamyonlara yüklenirken, domates fiyatlarının son 20 günde önemli ölçüde arttığını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, "Bu yıl domates konusunda özel bir yıl yaşanıyor. Küresel ısınmaya bağlı aşırı sıcakların yaşanması, 35 dereceyi geçen sıcaklıkların domateste döllenmeyi engellemesi, ciddi verdim kaybının yaşanmasına sebep oldu. Bu sebeple de bölgedeki domates üreticileri olarak ciddi anlamda bir verim kaybımız oldu. Bunun sonucunda özellikle son turfanda domates üretiminde fiyatlar da önemli ölçüde artış gösterdi. Bugün domatesin tarladan çıkan kilo fiyatı 1 lira 75 kuruş ila 2 liraya ulaştı. Bu dönemde fiyatlar çok yüksek. Bunun pazarda üreticiye satılması da 4 lira ile 6 lira arasında değişiyor" dedi.
İlhan Ulus, domatesin bugüne kadar fiyat olarak gerçek anlamda yerini bulamadığını da belirterek, "Küresel ısınmaya bağlı sıcaklıkların artması, 'tuta' denilen bir kurdun çıkması ciddi anlamda sıkıntıya sebep oldu. Bugün domateste döl veriminin noksan olmasından sonra varolan domates tutanın da saldırısına uğradı. Bu kurtla mücadelemiz devam etmesine rağmen ciddi anlamda kaybımız var. Domateste arz-talep dengesinin bozulması nedeniyle fiyatlar da önemli ölçüde yükseldi. Önümüzdeki günlerde fiyatlar daha da yükselecek" dedi.
İlhan Ulus, domates fiyatlarının aşırı yükselmesinden dolayı gelecek yıl daha fazla gelir elde etmek isteyen üreticilerin domates dikme yoluna gidebileceğini de belirterek, "Tabii bu da ters bir etki yapabilir. Fazla domates ekiminin yapılması fiyatları önemli ölçüde düşürebileceği için üreticiler zarar edebilir. Bu durumun da iyi düşünülmesi ve ona göre dikim yapılması gerekir" ifadelerini kullandı.
Öte yandan geçtiğimiz yıl domatesin tarlada kasasını 4-5 liraya alan olmadığını belirten üretici Emin Demir, "Bu yıl ise üründe yaşanan hastalık, havaların kurak gitmesi domatesi altın haline getirdi. Bu fiyatlar bir süre daha bu şekilde devam eder" dedi.
Çanakkale'de manavlık yapan Mesut Erbil de domates fiyatlarının yükselmesini havaların kurak gitmesi ve tuta hastalığına bağlayarak, "Bu yıl ilk kez domates fiyatları bu fiyatlara kadar yükseldi. Fiyatlar bir süre daha böyle devam eder" diye konuştu.