Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, Çanakkale'deki mevcut Organize Sanayi Bölgesinin ihtiyaçlara cevap veremediğini, bu nedenle Gıda üzerine ihtisas OSB kurulması için çalışma yaptıklarını söyledi.
Bülend Engin, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, yeni OSB kurulması çalışmalarını anlattı. Çanakkale'nin ilk OSB deneyimi olan mevcut Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş ve amaçlarına karşılık veremediğini söyleyen Engin, "Havaalanı pistinin istikameti ve bütün uçakların kanat genişlikleri belli olmasına rağmen, belli olmayan bir şekilde Çanakkale OSB mania kısıtlaması altında bırakılmıştır. Daha kuruluşunda böyle bir kısıtlama ile Çanakkale OSB kent ekonomisinin gelişimde söz sahibi olamamıştır. Çanakkale peynirinin ve Çanakkale zeytinyağının gerçek birer dünya markası olması, bütün dünyaya ihraç edilebilir kalite ve standartlara ulaştırılması amacıyla Çanakkale'de gıda ihtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışma başlatmamız istenmiştir. Bu çalışmayla birlikte ihracat hedeflenen bütün dünya ülkelerinden Çanakkale peynir ve zeytinyağı gıda sertifikalarını da almayı hedefliyoruz. Sayın Valimizce Odamız öncülüğünde başlayacak gıda ihtisas OSB çalışmasının Çanakkale için önemli bir şans olacağını düşünmekteyim. Konunun bütün taraflarını buluşturarak, konu hakkında uzman danışmanlardan yararlanarak ve geçmişte yapılan hatalardan dersler alarak; özellikle Çanakkale peyniri ve zeytinyağını da içine alan gıda ihtisas OSB'si kurulması için var gücümüzle çalışma başlatacağız. Çanakkale ihtisas OSB avantajlarından en doğru şekilde yararlanmalıdır. Çünkü Çanakkale her konuda her şeyin en iyisine layıktır" dedi.
KİOSKLAR HAZIRLANDI
Meclis toplantısında, oda çalışmalarını ve projelerini de anlatan Engin, "Odamızın gündeme getirdiği, yapılmasını istediği tüm projeler, Kente yeni gelir kapısı olacak, odamızın tabanını teşkil eden üyelerimizin, esnafımızın ve halkımızın gelirini arttıracak projelerdir. Bizden öncede gündeme getirilmiş, ancak hiçbir şey yapılmamış yat limanı ve kruvaziyer iskelesi gibi. Mesela Kruvaziyer iskelesi, yatırım bedelini 3 ay içinde Çanakkale'ye geri döndürecek kadar verimli bir projedir. Bunların hepsi bizim değil Çanakkale'nin projeleridir. Biz sadece Çanakkale'yi düşünüyoruz.
Söz konusu Çanakkale olunca, kim ne der, ne düşünür, kim çelme takar düşünmeden, heyecan ve inançla giriyoruz. Bakın Çanakkale Turizm kentidir diyoruz. Dünyanın bütün turizm kentlerinde olan en basit cihazlar Çanakkale'de yok. Kent merkezinde bu kente gelen turistin ben nerdeyim, nereye gideyim, nasıl gideyim sorusuna cevap verecek hiçbir kiosk bulunmuyor. Proje yaptık, kioskları getirdik, yazılımları hazırladık. Hele şükür izini dün alabildik. Şimdi kiosklar kent merkezinde yerini alacak ve Çanakkale bir eksiğinden kurtulacak" diye konuştu.
GAMES OF TROY PROJESİ
Uluslar arası alanda Çanakkale'nin adını duyurabilmek için çeşitli projelere imza attıklarını da hatırlatan Engin, "Çanakkale TSO olarak Teknopark'a ARGE merkezi inşa ettik. A'dan Z'ye hazır teslim ettik. Açılışı için bürokrasinin imzasını beklemedeyiz. Diğer yandan Çanakkale'ye yeni bir dünya markası kazandırmak için Teknopark alanında Games of Troy yarış parkurunu gerçekleştirdik. İstedik ki bütün dünya gelsin, Çanakkale'de kalsın, Games of Troy'da yarışsın. Üniversitemiz ile işbirliği içinde Games of Troy yarışları başlayacak. Bu yarışlar ulusal ve uluslararası ölçekte bir Çanakkale markası olacak. Çanakkale Turizmine yeni katma değerler sağlayacak. Çanakkale Ticaret Sanayi Odasında anlayışımız daima Çanakkale'ye böyle kalıcı ve sürdürülebilir eserler kazandırmak olmuştur. Üyelerimizin bize emanet ettiği bütçeyi asla gezip tozmalara, yiyip içmelere harcamamalıyız. Çanakkale'ye kat be kat kazandıracak işler için harcamalıyız" dedi.