21
Kasım
2024
Perşembe
ÇANAKKALE

Kalkınmada Proje Arayışları toplantısı

Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri Programı, Ege Bölgesi’nde düzenlediği “Bölgesel Kalkınmada Yenilikçi Proje Arayışları” konulu toplantılarının ikincisini Çanakkale’de yaptı.

2009 yılında tarım sektörü ve illerin ekonomilerine katkı yapacak öncelikli sektörlerde AB hibe fonlarından yararlanacak proje üretimi konusunda çalışacak olan Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri Programı Kolin Otel’de düzenlenen açılışla başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege Fikir Önderleri Avrupa Birliği Eğitimleri Program Koordinatörü Arzu Amirak, 2005 yılında İzmir’de, AB kurumları ve işleyişi ile ilgili genel bilgilendirme eğitimleri olarak ESİAD ile birlikte başlattıkları Ege Fikir Önderleri programının önemli yol kat ettiğini belirterek, “Bir sanayi kuruluşu ile sivil toplum kuruluşları iş birliğinin en güzel örneği olarak gösterilen ve beşinci yılına giren programda 3484 kişiye 496 saat eğitim verildi. Ege Bölgesi’nin farklı illerinde düzenlenen eğitim çalışmaları için 17.614 km. yol kat ettik. 2009 yılında geldiğimizde ise program AB hibe fonlarından yararlanılabilecek proje fikirlerini üretme boyutuna ulaştı. Hedefimiz teoriden pratiğe giden, uygulamaya dönüşebilecek proje fikirlerinin oluşması. Bu yüzden bu yıl projenin tanımını ‘Projem, Bölgem İçin” söylemiyle yapıyoruz” dedi.

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Ege Fikir Önderleri AB Eğitimi Programı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Yaşar Tınar ise yaptığı konuşmada Çanakkale’nin turistik potansiyeli kadar tarım ve kırsal kalkınma konusunda da Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer aldığını belirterek, “Henüz yeterince değerlendirilmemiş onlarca proje potansiyeli barındıran Çanakkale, aynı zamanda gelecek yıl uygulanmaya başlamasını beklediğimiz, AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Ajansı aracılığı ile verilecek destekler için programa alınmış 42 ilden biri olma özelliğini taşıyor. ”Proje Bölgem İçin” başlığını taşıyan ve Ege’nin toplam 9 ilinde gerçekleştirilmeye başladığımız bu yılki ikişer günlük programlarda güncelliği ve somut fırsatları sunması sebebiyle, tarım ve kırsal kalkınma konusuna ağrılık vereceğiz” dedi.

Prof. Dr. Tınar, belgedeki AB Eğitimi konusunda bir marka olma yolunda hızla ilerlediklerini de belirterek, “Bütün bu yaptıklarımızla bir yandan AB konusunda çarpan etkisi yüksek bir bilgilendirme ve bilinçlendirme girişimine katkı sağlamak, diğer yandan da İzmir ve Ege bölgesi’nin AB ile müzakere sürecinde bilgi birikimini arttırmayı hedefliyoruz. Biz ülke olarak bugüne kadar birçok konuda olduğu gibi AB ile ilişkilerimizde de maalesef proaktif bir tutum içinde olamıyoruz. Hep savunma pozisyonunda kalarak gelen taleplere ve hakkımızdaki değerlendirmelere cevap yetiştirmeye çalışmak bize zaman zaman zarar veriyor. Oysa örneğin, Avrupa Birliği aday ülkesi olarak gerekli reformları hızla gerçekleştirip gelecekte bizi de etkilemesi kaçınılmaz olan Avrupa Anayasası konusunda fikir geliştirip öneriler sunabilen bir tavır içinde olabilseydik, bu yıl yapılacak olan Avrupa parlamentosu seçiminde olduğu gibi siyasi propaganda malzemesi olmanın da önüne geçmiş olurduk” dedi.

Prof Dr. Tınar, konuşmasında günümüzdeki birçok gelişmenin Avrupa Birliği’ni yeni arayışlar içine soktuğunu da belirterek, “Avrupa Birliği gibi hepimizin geleceğini çok yakından ilgilendiren bir stratejik değişim projesinde bilgisiz kalmamız, ya da bilgi sahibi olmadan fikir üretmemiz kadar yanlış bir şey olamaz. Ortaya atılan ve taraftar da toplayan birçok görüşün bilgi tabanında zayıf olduğunu görmek bizi üzüyor. İçinde yer almamız gereken devletler topluluğunu öncelikli olarak oradaki insanların yaşama biçimlerini ve derlerini tanımamız gerekiyor. Başkalarını ön yargılı davranmakla suçlarken, kendimiz aynı duruma düşmemeliyiz. Bu kapsamda AB sürecinin sunduğu proje destek fırsatlarını ve bunlardan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını çok iyi araştırmamız gerekir. Bugün AB üyesi birçok ülke, bu destekleri etkin bir şekilde kullanarak çehresini değiştirmeyi başarmıştır. Bu tür olanaklardan özellikle son yıllarda çeşitli sorunlar içinde kıvranan tarım sektörünün de sağlıklı bir yeniden yapılanmayla zemin oluşturulabileceğini gözardı edemeyiz” dedi.

Toplantıda konuşan Çanakkale Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya ise Avrupa Birliği fonlarının en iyi şekilde kullanılabilmesi için etkin bir çalışmanın şart olduğunu belirterek, “Bizler de Çanakkale Valiliği bünyesinde oluşturduğumuz AB Koordinasyon birimi ile çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ise Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, 2008 yılı çalışmalarının özetini ve değerlendirmesini yaptı. Birinci günün ilk oturumunda, 2008 yılı çalışmalarında kent ekonomisi hakkında oluşturulan fikirlerin değerlendirilmesi yapıldı. Tarım Bakanlığı ve AB Genel Sekreterliği uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen günün ikinci oturumunda ise “AB Tarım Mevzuatı Müzakere Süreci ve Sektöre Yansımaları” konusu ele alındı ve “İl Kalkınmasında kullanılabilir Fon ve Destekler” konusunda katılımcılara bilgi aktarıldı. Birinci gün çalışmaları katılımcıların sorularının cevaplandığı bölüm ile sona erdi. Çalışmanın ikinci gününde ise “AB projelerinin nasıl geliştirilip hazırlanacağına ilişkin bilgilendirme” oturumunun ardından proje fikri geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecek. Atölye çalışmaları, ulaşılan sonuçların il yöneticilerinin de katılımıyla değerlendirileceği özel oturum ile sona erecek. ESİAD yetkilileri bu toplantının ardından proje üretim sürecinin yapılacak iş bölümü ile takip edileceğini de ifade ettiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 12:01:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?