Çan İlçesinden Genel Bir Görünüm |
Marmara Bölgesi'nde, Çanakkale İli'ne bağlı bir ilçe olan Çan'ın kuzeyinde Biga ve Lapseki, güneyinde Bayramiç ve Yenice, batısında Çanakkale Merkezi ile Bayramiç, doğusunda da yine Yenice ilçesi bulunmaktadır. Çan ilçesi engebeli bir arazi yapısına sahip olup, çok fazla yüksek olmayan dağ ve tepeler, sık ormanlarla kaplıdır. İlçenin kuzeyinde Sapakhisar tepeleri, kuzeybatısında Karadağ, güney ve güneybatısında da Büyük ve Küçük Katran dağları bulunmaktadır. Doğu yönündeki küçük tepecikler de onları tamamlar. Bu dağların arasında yer yer küçük ovalar olup, içlerinden en büyüğü Çan Ovası'dır. Kocabaş Çayı'nın asıl kaynağı olan Güllü Çay da yöreyi sulamaktadır. Yüzölçümü 710 km2 olan ilçenin toplam nüfusu 51.215'tir.
İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve orman ürünlerine dayalıdır. Yetiştirilen bitkisel ürünler, şeker pancarı, baklagiller, ay çiçeği, tütün, sebze ve meyvedir. Sığır besiciliği çok gelişmiş olup, kıl keçisi de onu tamamlamaktadır. Ormanlık alanlarda orman ürünleri önem kazanmıştır. Ayrıca ilçede Türkiye'nin en büyük seramik fabrikalarından biri bulunmaktadır. Bunların yanında sanayi dallarından kereste üretimi ve maden çıkarılmaktadır. Linyit, kaolin ve alçı taşı yatakları bulunmaktadır. Halı ve kilim dokumacılığı da ilçe ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
Çan'dan Bir Görünüm |
İlçenin kuruluş tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. İlçe sınırları içerisinde antik çağlara ait bazı mimari kalıntıların ve küçük buluntuların bulunması, yörenin antik çağlarda yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Homeros Troialıların buradaki bir tepeden, Kallilone'den Akalara saldırdığını yazmaktadır.
Roma Döneminde Çan yöresi, Sergis olarak isimlendirilmiştir. Çan yöresi XIV yüzyıl ortalarında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bu dönemde Çan Pazarı diye isimlendirilen yöre, XIX.yüzyılda Biga sancağının merkez kazasına bağlı bir nahiye idi. Kurtuluş savaşı sırasında 1921'de Yunan işgaline uğramış ve ilçe büyük bir yıkıma uğramıştır. Bu işgalden 18 Eylül 1922'de kurtulmuştur. Çan 1945'te Biga ilçesinden ayrılmış ve Çanakkale iline bağlı ilçe durumuna getirilmiştir.
İlçede, günümüze gelebilen herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu